U želji da imamo što zdraviju, bujniju i lepršaviju kosu, često posežemo za brojnim kupovnim, ali i prirodnim preparatima koji imaju efikasno dejstvo na naše vlasi.

Međutim, sastojak koji verovatno većina žena do sada nije isprobala u službi nege kose jeste šećer. Italijanska dermatološkinja Frančeska Fusko savetuje da isprobate ovaj jednostavan trik - da u šampon za kosu dodate šećer.

Kako ona navodi, šećer doprinosi zdravijem temenu tako što, pomešan sa šamponom omogućuje nežan piling kože koji, s jedne strane, eliminiše mrtve ćelije kože, a s druge strane omogućuje da drugi korišćeni proizvodi, poput regeneratora ili maske, bolje deluju.

Trik sa šamponom i šećerom za lepu kosu
Shutterstock  

Uz to, šećer pomešan sa šamponom pomoći će i u uklanjanju peruti, iritacije i svraba. Ne treba zaboraviti, dodaje ona, da zdravo teme pogoduje redovnom rastu nove kose.

Prema savetu pomenute dermatološkinje, kada perete kosu, u dozu šampona koju inače koristite dodajte jednu kašiku šećera.

Ne morate da brinete da će vam kosa ostati ulepljena s obzirom na to da se šećer, nakon što "odradi" svoj deo posla, zahvaljujući vodi otapa bez tragova.

Trik sa šamponom i šećerom za lepu kosu
Shutterstock  

Kao i kod drugih preparata, ni sa ovom kombinacijom ne treba preterivati. Savetuje se da ovaj prirodni lek ne koristite pri svakom pranju kose, već je preporuka da ga nanosite svakih 3 do 5 puta kada perete kosu.

U suprotnom rizikujete potpuno suprotan efekat, jer bi prečesta upotreba šećera u kombinaciji sa šamponom dovela do iritacije temena.

Izvor: Lepa&Srećna