Mirisni listovi lovora obično se koriste pri kuvanju, ali treba znati da njihova lepa aroma potiče od moćnog ulja koje ima i druge kvalitete.

Osim što je vrlo bogat antioksidantima, lovor (ili lorber, kako ga još zovu) deluje i antiseptično i antibakterijski, a koristi se i protiv gljivica. Sve češće se koristi u raznim kozmetičkim sredstvima, jer može da umiri upaljenu kožu, dobro deluje i protiv peruti, kao i gubitka kose. Preporučuje se čak i za manje ogrebotine na koži, a fantastično je i za neutralizaciju neprijatnih mirisa. Može biti moćan saveznik u borbi protiv akni i bubuljica

U kućnim tretmanima, lovor se preporučuje za parenje lice i inhalaciju, s tim što temperatura čaja ne sme biti previsoka ako su vam akne jako upaljene. Mera za čaj je desetak listova lovora na litar vode. Listove potopite u mlaku vodu, poklopite sud i ostavite da polako vri na tihoj vatri barem desetak minuta. 

Posle parenja, pažljivo obrišite lice papirnim ubrusom, blago tapkajući. Čaj od lovora ohladite, pa njime natopite tupfer i nežno premažite kožu. Slobodno ostavite da se osuši, nemojte ga ispirati.

U aromaterapiji se, takođe, koristi lovorovo ulje, a pomaže kod umora i neraspoloženja.

Izvor: Lepa&Srećna