Želele su da saznaju od nekoliko specijalista za kosu svu istinu: od „Po čemu se prepoznaje dobar frizer?“, pa do „Kako da u salonu zaista dobijem izgled koji želim?“. Stil donosi zanimljive odgovore.

Pitajte za adresu

Ako na ulici, u kafiću ili u javnom prevozu vidite ženu koja ima sjajnu frizuru, pitajte je ko je odgovaran za umetničko delo na njenoj glavi. Svaka žena će osetiti ponos i zadovoljstvo i sigurno će vam reći kod kog frizera ide.

Dogovorite konsultacije

Ako želite da potpuno promenite izgled, ne morate odmah da krenete u akciju. Najpre dogovorite termin za savetovanje kod frizera – bez šišanja. Dovoljno je desetak minuta – neka vam frizer objasni šta vam odgovara, a šta ne. Za to vam verovatno neće ništa naplatiti – posebno ako ste stalna mušterija.

Pogledajte Instagram

Dosta frizerskih salona reklamira se i prezentuje na Fejsbuku i Instagramu. I to treba da iskoristite. Naime, tamo su fotografije pravih mušterija, a ne fotografije modela i zvezda nakon nekoliko sati sređivanja.

Autentično se obucite

Otišli ste kod frizera u trenirci zato šte ste već dva dana na godišnjem? OK, nije to tako veliki problem. Ali, samo ako vam taj izgled zaista odgovara. Naime, frizer mora da otkrije kakav ste tip žene, odnosno koji je vaš stil – i da tome prilagodi frizuru. Stoga se obucite kao što se oblačite za posao ili fakultet, savetuju frizeri.

Budite kao i inače

Prodavac cipela uvek prvo pogleda cipele mušterije, a frizer kosu. Ali, moramo li zaista da imamo top-frizuru kad uđemo u salon? Frizeri kažu – ni slučajno! Svaki stručnjak će prepoznati kakvu frizuru obično nosi mušterija – bez stilizovanja ili tek oprane kose. Ako se inače šminkate, idite kod frizera našminkane – tako frizer može da kreira kompletan izgled.

Isprobaj novi salon

Ako želite da promenite izgled, razmislite o tome da promenite frizerski salon. Možda ste vi i vaša frizerka (nakon svih tih godina) pomalo ostale bez ideja ili jednostavno nemate volje da nešto menjate.

PageBreak

Obratite pažnju na "hemiju" sa frizerom

Za uspešno šišanje i frizuru nije potrebna samo tehnika, nego i dobra energija između frizera i mušterije. To je nešto što ćete osetiti nakon prve frizure – i ako budete zadovoljni, drugi put nećete morati da objašnjavate kakvu frizuru želite.

Pričajte o sebi

Kako frizura ne bi izgledala lepo tek par sati nakon termina u salonu, nego se fino uklopila u tvoj život, ispričajte frizeru nekoliko stvari iz svog svakodnevnog života. Ako ne pita, vi sami recite ako se bavite nekim sportom. Ako da – kojim? Šta radite i da li je to rad sa ljudima? Objasnte kakvu frizuru imate za kancelariju, kod kuće ili za vreme sporta.

Pričajte o uzorima

Ne, nije nikakav problem doneti u salon fotografiju nekog modela ili glumice. Naprotiv! Ako vam se sviđa neka frizura, neki detalj ili boja, fotografija je odlična stvar, kažu stručnjaci. Tako će najbolje znati šta zaista želite.

Recite šta ne želite 

Želite pramenove, ali ne preširoke? Želite da ispravite kosu, a opet ne želite baš totalno ravnu. Mušterija ne mora samo reći šta želi, nego i ono što NE želi, kažu frizeri.

Napomenite detalje

Dobar frizer neće vam gledati samo lice, nego će pogledati i vaš profil – i njemu frizura mora da odgovara, kažu stručnjaci. Druga obeležja takođe su važna: čelo, razmak između očiju i zadnji deo glave. Recite frizeru na šta da pripazi – na primer, ako želite frizuru koja će naglasiti kosti lica.

Razgovarajte o stilizovanju 

Koliko vremena želite svakodnevno da potrošite na stilizovanje? Ta informacija je potrebna frizeru i to maksimalno tačna: „Preporučite mi frizuru koju mogu da napravim za deset minuta“ – to preporučuju frizeri.

Planirajte farbanje 

Neće svi odmah otrčati kod frizera kad žele da ofarbaju kosu. Međutim, farbanje kod kuće nekada ne uspe kako bismo to želele. Zato sledeći put pitajte frizera za savet – neće se ljutiti, naprotiv – ipak ste vi i dalje njegova mušterija.

PageBreak

Čekajte pravi trenutak

Velike promene treba dobro isplanirati. To važi, na primer, ako želite da od brinete postanete plavuša. U tom slučaju kosa mora biti u top formi. Ako je, na primer, jako suva, dobar frizer će vam savetovati tri do četiri nedelje intenzivne nege pre farbanja.

Pronađite pravi ton

Boja bakra ili jarkocrvena? Percepcija boja je različita od čoveka do čoveka – pa tako i kod frizera i mušterije. Najbolje je to razjasniti uz pomoć ton-karte, a ne samo opisivati.

Odredite dužinu „Skrati mi samo vrhove!“

Znači li to da treba da skrati tek centimetar? Za frizera to može biti pet centimetara, objašnjavaju stručnjaci. Zato jasno recite frizeru da li želite da zadržite trenutnu dužinu kose ili ne.

Vaše četke i ostali pribor

Neke frizure moguće je napraviti jedino s pomoću profesionalnih četki i ostale aparature. Stoga uporedite vaš "alat" s onim kod frizera i pitajte ga za savet. Reći će vam da li ćete moći sami da napravite određenu frizuru i dati vam par praktičnih saveta o priboru i proizvodima koji vam trebaju. 

Pravite male korake

Mnogo želite da budete brineta, a frizer preporučuje da se ofarbate tek jednu ili dve nijanse tamnije? Verujte frizeru! Promena od plavuše do brinete može izgledati „veštački“, kažu stručnjaci i često savetuju da se boja menja postepeno, jer tako je promena mnogo prirodnija.

Poslušajte "onaj" osećaj u stomaku 

To je veoma dobra strategija kad sednete kod novog frizera – i primetite da se vaša i njegova ideja razlikuju. Možda premalo pita ili na vaša pitanja daje šture odgovore. Ako posumnjate da može da vam napravi dobru novi frizuru, odustanite - savetuju stručnjaci.

Tekst: Sonja Simon

Izvor: miss 7/ Stil