Kako starimo, godine počinju da nam se vide na koži, ali i na kosi. Prvi znak je seda kosa, a tu su i manja gustina i opadanje.

"Kada starimo, celo naše telo stari. Ono što se događa je da se naše ćelije jednostavno umore i prestanu da rade dobro kao pre. Folikul dlake nije ništa drugačiji, pa naši folikuli dlake jednostavno više nisu sposobni za rast kose, baš kao što naša koža nije baš sposobna da regeneriše kolagen", rekla je dermatološkinja Nera Natan za strane medije, pa otkrila tri načina kako doskočiti tom problemu.

1. Zaboravite na brze dijete i jedite proteine

Ishrana je usko povezana sa zdravljem kose, pa je vrlo važno imati izbalansiranu ishranu. Izbegnite restriktivne dijete ili ishranu koja vas ograničava, te unosite dovoljno proteina. Vaša kosa će blistati, jer kosa je građena od keratina, koji je protein.

"Većina zdravih žena trebalo bi da cilja na količinu od 40 do 60 grama proteina dnevno, a ja mislim da je to mnogo više nego što mnoge od nas unose. Drugi stručnjaci predlažu da ciljate na više od 100 grama dnevno. Može se sa sigurnošću reći da bi svi mogli više da paze na unos proteina", upozorava dr Natan.

Žena, kosa
Shutterstock  

2. Smanjite stres

Hronični stres koji ni ne primećujete loše utiče na psihičko i fizičko zdravlje, pa tako i na rast kose.

"Sve je više dokaza da svakodnevni stres može da poveća naše hormone stresa poput kortizola, što zauzvrat može postupno skratiti ciklus rasta dlake i isključiti naše folikule dlake", kaže dermatološkinja.

Dakle, poslovi koji se rade pod prevelikim pritiskom, izgaranje i privatne okolnosti koje izazivaju teskobu mogu dovesti do povećanog gubitka kose tokom vremena. Ključno je pronaći kontrolu stresa koju možete redovno da praktikujete, poput meditacije, šetnje, povezivanja s dragim ljudima i dobrog sna.

3. Negujte kosu spolja

Iako zdravlje kose dolazi iznutra, postoje i spoljni uticaji koji oštećuju kosu.

Žena, kosa
Shutterstock  

"Smanjite upotrebu stilizovanja i hemijske obrade i izbegavajte sastojke koji su poznati kao iritanti za teme glave i folikul dlake, kao što su silikoni ili mirisi", ističe dr Natan.

Ako želite aktivno da podstaknete rast i gustinu, odlučite se za tretmane ili serume.

"Ako neko traži prirodni tretman protiv opadanja kose, postoje podaci o uticaju kofeina i kurkume. Kofein stimuliše rast kose, dok je kurkuma odlična za suvo i nadraženo teme", zaključila je dermatološkinja.

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO:

Kakao umesto šampona tiktok/__ria9__