Među hiljadama sorti voća odabrati onu pravu, može da bude istinski izazov. Pre nego što se odlučite za određenu sortu i uzgojni oblik, trebalo bi dobro da ispitate uslove staništa. Najvažniji faktor kada se radi o staništu jeste koliko prostora nam stoji na raspolaganju. Tradicionalno visoko stablo zahteva površinu od oko 10 metara ukrug i tek posle sedam-osam godina daje veći prinos. Tokom narednih godina rađaće na stotine kilograma. Kruna vitkog vretena lepo se uklapa i u bašte kuća u nizu i rađa već u drugoj godini posle sadnje. Vrlo lako i brzo dostiže se visok prinos, a mere koje se preduzimaju u pogledu nege takođe su jednostavne. 

Dobar kompromis je kotlasta kruna. Ona obrazuje atraktivnu krošnju, a dovoljno joj je četiri-šest kvadratnih metara prostora. 

Ukoliko ste više naklonjeni starim sortama, trebalo bi da se raspitate u rasadniku da li može da se formira mala krošnja kod bujnih sorti. S druge strane, mnoge nove sorte proizvedene su za gajenje u voćnjacima. U ovom slučaju bolje je da se opredelite za sorte koje se bolje prilagođavaju uslovima zemljišta i koje su otporne na bolesti.

Otpornost na bolesti odlučujuća je za kasnije održavanje. Srećom, izbor je veliki ne samo među aktuelnim već i među tradicionalnim sortama voća. Sortu „Dülmener Herbstrosenapfel“, poznatu od 1870. godine, pepelnica i krastavost jedva da napadaju. 

Ovo važi i za sortu „Topaz“, koja je poslednjih godina zauzela vodeće mesto u organskom uzgoju jabuka. Trešnja „Büttners Rote Knorpel“ blago oporog ukusa gaji se od 1875. godine i ima čvrstu pokožicu, koja ne puca baš kao i kod moderne sorte „Lapins“. 

Novu generaciju trešanja krasi mala prednost: „Lapins“ ima sposobnost samooplodnje. Potraga za odgovarajućim donatorom polena ovde je izlišna jer i stabla koja stoje zasebno, daju bogat rod. 

I svrha primene plodova može da pomogne u izboru sorte. Ko već u leto želi da uživa u aromi sočnih jabuka s drveta, ne bi trebalo da sadi dobru staru „Klarapfel“. Rano ubrani plodovi imaju izrazito kiseo ukus, a u roku od nekoliko dana mesnati deo omekša i počne da se suši. 

Alternativa je sorta „Piros“. Želite sami da napravite sok od jabuke ili penušac od kruške? U tom slučaju najbolje je da odaberete proverene sorte „Luikenapfel“ ili „Champagner-Bratbirne“ i tako pomognete da se očuva genetska raznovrsnost koja je nastajala vekovima.