Dolazak jeseni je moment koji baštovani i sve "kraljice" zelenih oaza posvete pripremi bašte za zimske dane. Barokna jesen je za mnoge čak i lepša od proleća zbog raskošnih boja i lepih planova za sadnju. Ovo je, takođe, trenutak kad se bez opasnosti mogu presaditi zimzelene biljke i perene. Uz to, trenutak je da sobne biljke koje leti stoje napolju unesete u kuću i prestanete da ih prihranjujete. Pre toga, svakako proverite da li su zdrave, a  ako je neka, eventualno, zaražena, treba je odvojiti i isprskati.

Fiksirajte i učvrstite saksije koje ostaju napolju od jakih udara vetra a tek onda se posvetite novim sadnicama... Lukovice zasadite u saksije i stavite ih na zaštićeno mesto. Agapantus (Agapanthus) presadite posle cvetanja i razdelite ako je saksija premala. Prilikom setve kašikare (Cochlearia),  začinske biljke koja miriše na krbuljicu i koja klija na svetlosti, blago pritisnite seme. Tokom suvih dana oko podneva uberite cvetove kamilice.

U prazne leje zasejte sorte spanaća otporne na pepelnicu (npr. „Tarpy”). Izvadite krompir i uskladištite ga u tamnoj prostoriji na temperaturi 3-6°C. Postavite lepljive prstene oko stabala da biste sprečili ženke mrazovca (Operophtera). Ako se u proleće pojave tragovi larvi viburnove zlatice (Pyrrhalta viburni), sakupite smeđe larve u žbunju. Toplo vreme podstiče razvoj grinja paučinara Tetranychidae, pa proverite saksijske biljke.