Na cvetovima jagoda otkriveno je prisustvo Anthrenus pimpinellae u velikom broju. Odrasle jedinke ove vrste hrane se polenom i nektarom, a suzbijaju se biljnim preparatima.

Ova godina veoma je teška za sve baštovane i poljoprivrednike. Osim hladnog i nepredvidivog vremena, pojavile su se mnoge štetočine koje ranije nisu pričinjavale štete jer su bile malobrojne, ali pojavili su se insekti kojih ranije nije bilo na baštenskim biljkama.

Ova vrsta insekta prisutna je u Evropi, severnoj Africi, Aziji, a proširila se i na područje Severne Amerike. U Evropi je poznata pod nazivom Bird nest carpet beetle.

Na našim prostorima najčešće je ne primećujemo, ali ove godine odrasli insekti pojavili su se u velikom broju na cvetovima jagode gde pričinjavaju velike štete. Anthrenus pimpinellae pripada rodu Anthernus i porodici Dermestidae kojoj pripadaju slaninari i muzejske bube.

Zbog malih telesnih dimenzija, teže se uočavaju. Dužina tela je najviše do 4,5 milimetara. Lako se prepoznaje po karakterističnoj obojenosti tela, pronotuma i pokrioca. Crna, bela, smeđa, crveno - smeđa i bela čine karakteristične šare. Obično se na sredini pokrioca nalazi šira bela pruga na kojoj su prisutne crne mrlje koje se spajaju u jednu mrlju kada su pokrioca skupljena. Na kraju pokrioca su bele mrlje, na svakom pokriocu po jedna mrlja.

Ponekad larve Anthrenus pimpinellae možemo pronaći u unutrašnjosti naših kuća i objekata. Larve se poput larvi drugih pripadnika porodice Dermestidae skrivaju po tamnim uglovima, u ormarima, ispod tepiha, u nameštaju, u kokošinjcima. Ima ih svuda gde ima kose i perja. Idealno skrovište za njih su gnezda ptica i živine, gnezda miševa. Najčešće ih možemo pronaći u gnezdima običnog vrapca i drugih ptica.

Odrasle jedinke pojavljuju se od sredine maja do početka juna i kratkotrajno se hrane na cvetovima. Za ishranu koriste polen i nektar iz cvetova. Obično se ne smatraju štetočinama koje pričinjavaju velike štete na cvetovima uzgajanog bilja, ali ove godine su se pojavili u značajno velikom broju i to posebno na cvetovima jagode.

Najveće štete pričinjavaju larve koje uništavaju mnogo raznih predmeta: jastuke, posebno ako su ispunjeni perjem, krznenu odeću i druge predmete, vunenu odeću, vunene prekrivače, kožnu odeću, prekrivače, nameštaj.

Osim šteta koje pričinjavaju, larve mogu izazavati alergije kod ljudi, posebno kod male dece. Javlja se crvenilo, svrab, upaljena koža. Takođe, mogu delovati iritantno na disajne organe.

Odrasle jedinke kada su na cvetovima bilja mogu se suzbijati raznim prirodnim preparatima. Najefikasniji su se pokazali preparati na bazi buvača, belog luka i čili paprike.

U stambenim objektima, objektima u kojima se drže životinje, proizvodi od vune, kože i perja najvažnije je održavanje higijene. Gnezda miševa, ptičija gnezda mogu biti izvor larvi ove štetočine jer tu imaju mnogo hrane.

Izvor: Agroklub