Donosimo vam odgovor na pitanje zbog čega je bolja sadnja maline u jesen, kao i savete kako da izbegnete najčešće greške.

Malina, kao i druge voćne vrste, daće bolje rezultate ukoliko je posadite u jesen, a ne u proleće. Razlog je taj što se tokom proleća uvećavaju pupoljci na korenu, iz kojih će izbiti izdanci, pa prilikom sadnje dolazi do njihovog brojnijeg očenjavanja. Takođe, manjak vlage u zemljištu i kasni prolećni topli vetrovi isušuju žilice, pa se zbog toga dešava loš prijem sadnica.

PROČITAJTE JOŠ: KAKO SE SADI I GAJI ŽUTA MALINA: sve o negovanju zlatnih malina (SAVETI)

Ne gazite zemlju oko sadnice

Kako tvrdi Tanja Živković iz PSSS Niš, ni sadnja u suviše vlažno tlo nije poželjna:

"Ovakva sadnja dovodi do toga da se zemljište oko sadnice stvrdne u jaku pokoricu. Ona ne dozvoljava da se izdanci iz podzemnog pupoljka probiju na površinu, a sadnica maline se primi tek kada izbiju izdanci iz podzemnih pupoljaka. Zbog toga gaženje zemlje oko sadnice nije preporučljivo, jer se pupoljci mogu oštetiti".

Direktno stavljanje stajnjaka ili mineralnih đubriva na žilice može da dovede do potpunog sušenja korena!

PROČITAJTE JOŠ: ZAŠTO SU NISKE TEMPERATURE IPAK BILE KORISNE ZA VOĆKE: voćari nemaju razloga za brigu a šta treba da uradite čim prođe zima

Jedna od čestih grešaka u sadnji maline je određivanje dubine. Sadnja ne sme da bude ni suviše duboka ni plitka. Ako je suviše plitka, koren će biti u zoni iz koje se isparavanjem brzo gubi vlaga. Sa druge strane, ukoliko  je suviše duboka, koren će biti u "mrtvici", gde je režim zemljišta nepovoljan, pa će doći do manje aktivnosti korena i lošijeg porasta i plodonošenja.

Važno je, nakon sadnje, sadnice prikratiti na 15 cm do 20 cm iznad zemlje, odnosno na 2-3 pupoljka.

Tekst: Aleksandra Kekić

Izvor: Agroklub