Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO SE SADI I GAJI ŽUTA MALINA: sve o negovanju zlatnih malina (SAVETI)

U Srbiji je znatno razvijena proizvodnja maline, a evo kako da posadite i gajite žute (zlatne) maline!

  Izvor: Foto: Shutterstock

Žuta malina (Fall Gold) je sličnog oblika kao klasične, crvene maline, a odlikuje je zlatna boja i sočan, izuzetno sladak ukus, piše Lepa & srećna.

Žuta malina najbolje uspeva na bogatom zemljištu i najbolje je za nju izdvojiti poseban deo bašte jer se često "ne slaže" sa drugim biljkama. Ovoj hibridnoj vrsti maline potrebni su sunčeva svetlost i toplota, ali i vlažno zemljište. Pri sadnji je potrebno dodati stajnjak, kompost ili mineralno đubrivo

PROČITAJTE JOŠ: UKLANJANJE MLADIH IZDANAKA MALINE: Redovna nega malinjaka protiv bolesti i štetočina

Žuta malina može da se sadi tokom čitave godine, a najbolji period za sadnju su jesen i proleće. Pošto je visoka oko 120 centimetara potrebno je vezivati, kao i crvenu malinu.

Malini je potrebno orezivanje u proleće i neophodno ukolanjanje starih izdanaka posle berbe, kako bi se dobro formirali izdanci koji će doneti rod. Žuta malina je spremna za berbu od kraja proleća do početka jeseni, u zavisnosti od područja na kojem je posađena. 

Posebnu pažnju treba obratiti na ptice koje su često najveće štetočine u uzgoju ove voćke, ali i na bolesti koje napadaju i crvene malinjake. Ako je redovno orezujete i pravilno prihranjujete žuta malina može rađati u proseku oko 10 godina.

Ova hibridna vrsta maline je vrlo ukusna kada se jede sveža, a i savršena je za kuvanje, naročito za spremanje džemova. Mnogi iskusni kuvari je koriste kao specijalan dodatak slatkišima, ali i za atraktivnu dekoraciju jela.

Izvor: Lepa & srećna

  Izvor:

Uputstvo za orezivanje i vezivanje malina: ovo su najvažniji prolećni radovi u malinjaku za dobar rod

Ovo je agrotehnička mera koja se u malinarskoj proizvodnji obavlja svake godine na početku vegetacije. Od kvaliteta i načina izvedene ove radnje u mnogome zavisi količina i kvalitet plodova maline koji će biti ubrani tekuće godine.

PROČITAJTE JOŠ: Jednostavno do novih sadnica kupine: razmnožavanje kupina položenicama

Izboru novih letorasta maline koji donose rod tekuće godine moramo posvetiti ozbiljnu pažnju. Prilikom izbora, podizanja i vezivanja rodnih letorasta obično učestvuju dva radnika i poželjno je da oni budu sa što većim iskustvom. Iz jednog sadnog mesta obično se razvije više izdanaka nego što je potrebno da se veže. Za vezivanje nam je najčešće potrebno jedan, dva i, vrlo retko, po tri letorasta iz jednog sadnog mesta.

Broj letorasta koji će biti vezani i obezbediti nam maksimalan rod u tekućoj godini kreće se od 5 do 8 po jednom dužnom metru, zavisno od sorte, njihove razvijenosti, gustine pupoljaka itd. Radnik koji izdvaja i podiže letoraste za vezivanje bira zdrave ,srednje razvijene letoraste sa najkraćim rastojanjem (internodijama) između pupoljaka. 

Pupoljci treba da su zdravi, krupni, jasno vidljivi i da počinju sa što niže visine. Letorasti treba da su ujednačene braon – žute boje po celoj dužini bez znakova prisustva bolesti (mrke i svetle fleke). Prilikom vezivanja letorasta moramo se truditi da iz svakog sadnog mesta imamo po neki letorast da vežemo, ako ne za gornju ono bar za donju žicu kako bi zasad uvek imao zadovoljavajuću gustinu.  

Letoraste koji su predebeli, predugački, bez pupoljaka u donjoj zoni, sa dosta bočnih grana, treba izbegavati. Ako nam je prosek visine letorasta znatno viši od visine gornje žice onda bi trebalo gornju žicu podići kako bi imali bolje iskorišćenje rodnog potencijala letorasta.  

Prilikom vezivanja letorasta PVC vezivom moramo obratiti pažnju da to bude dovoljno čvrsto da se prekraćeni letorasti ne izvlače i padaju van reda i da rastojanje bude približno jednako među njima.

REZIDBA maline podrazumeva: uklanjanje prošlogodišnjih letorasta koji su već doneli rod, uklanjanje viška nevezanih letorasta koji tek treba da donesu rod i prekraćivanje letorasta iznad gornje žice.  

PROČITAJTE JOŠ: Kako da sadite đumbir u bašti: saveti za izbor zemljišta, đubrenje i negu biljke Zingiber officinale (VIDEO)

Prošlogodišnji rodni letorasti i višak ovogodišnjih letorasta koji nisu vezani uklanjaju se do osnove, do zemlje i zajedno iznose iz zasada. Truditi se da iz zemlje ne vire patrljci nepravilno zasečenih letorasta. Vezani letorasti koji na sebi imaju bočne grančice - te grančice se skraćuju na jedan pupoljak (5 cm) od vezanog (osnovnog) letorasta.

Prekraćivanje vezanih letorasta vrši se obavezno na dva pupoljka iznad gornje žice. Na ovaj način vršimo pravilno opterećenje rodnim grančicama i izbegavamo naginjanje i prevrtanje špalira odnosno reda maline. Letorasti koji nisu dostigli gornju žicu skraćuju se takođe na dva pupoljka iznad donje žice. 

Izvor: PSSS Srbije 

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije