Tajnu uspeha pejzažne arhitekte i iskusni hobi baštovani vide u veštoj igri kontrasta – oni su, da tako kažemo, začin u celoj kombinaciji.

Bašta se tako vešto prezentuje zahvaljujući kombinaciji različitih boja cvetova (komplementarne boje), ali i rafiniranom igrom oblika cvetova i listova. Prava je umetnost pronaći pravu meru. Ukoliko je princip uredjenja da sve bude skladno, leja može da izgleda monotono; a ako se nižu dueti biljaka jedan za drugim, nastaje „nemirna“ slika.

Pronaći pravu mešavinu harmonija i kontrasta boja, zahteva u izvesnoj meri i vežbu. Ipak, najlepše je to što se većina biljaka bez problema može češće saditi, sve dok se ne pronadju savršeni partneri. Oni koji žele da malo više eksperimentišu najbolje je da zasade samo jednogodišnje sorte, jer će ih ionako menjati svake sezone. Proverene kombinacije za sadnju možete da kopirate i iz gradskih parkova. Pogledajte neke predloge na sledećoj strani.

PageBreak
Na primer, napravite mali slavoluk, koji će biti prekriven zlatnom kišom i koji se najčešće viđa u engleskim baštama. Ispod njega zasadite ukrasni luk koji će lepo izgledati sa ljubičastim loptastim cvastima.

Prelepo izgleda velika leja sa stepskom žalfijom, iz čijeg ljubičastog cvetnog mora izviruju narandžasti cvetovi blaženka (Geum). A u leji s koreopsisom, pupavicom i helenijumom u toploj žutoj i narandžastoj boji, možete dati jasan akcenat dodavanjem plavog agastahisa (Agastache).

Nešto iskusniji baštovani prilikom uređenja novih leja mogu da unesu i cvetove neobičnih oblika: na primer, da kao pratioca crvenim čašičnim cvetovima bulke zasade krajcaricu (Lysimachia) žutih cvetova, ili da plavom plemenitom čičku dodele pratnju u vidu zvončića (Campanula persicifolia) mekih listova. 

LepaiSrecna Kako da uredim baštu ili samo jednu leju a da ceo prizor bude interesantan – to se pitaju svi oni koji bi iznova želeli da urede baštu ili leju ili nisu sasvim zadovoljni svojom tek započetom kreacijom.