Dok su trendovi u uređenju enterijera spori, oni u baštovanstvu se menjaju još sporije. Ipak, jedan trend koji sve više dobija na značaju je spoljna kuhinja. Mnogi ih povezuju sa kampovima i retkim roštiljanjem, ali dizajnerka vrtova kaže da je gotovo svi danas traže upravo zbog njihove društvene funkcije omogućavaju da ostanete sa gostima dok kuvate na otvorenom.

Iako je unositi hranu i piće napolje često muka, savremene spoljne kuhinje sa ugrađenim roštiljima, sudoperama i frižiderima postaju pravi mali kuhinjski centri na otvorenom, prilagođeni vašem domu i vrtu.

Kada birate biljke oko ovih prostora, važno je gledati gde će biti sunce uveče i kako će se sadnice uklopiti u okruženje. Višegodišnje biljke i travke poput žalfije donose boju i lepotu tokom cele sezone.

Za maksimalno uživanje u letnjim obrocima, odličan izbor je keramički roštilj, koji je praktičan i za manje vrtove. Takođe, sudopera i slavina na otvorenom nisu samo luksuz, već i praktično rešenje za pranje rukama, posuđa ili baštenskog pribora.

Roštilj
Foto: Shutterstock

Uz sve to, uzgajanje začinskog bilja i jestivih cvetova kao što su dragoljub, boražina ili kamilica u posudama pored trpezarijskog stola omogućava vam da uvek imate sveže dodatke za jela i pića, a ujedno pomaže i pčelama u vrtu.

Pogledajte najlepšu baštu u Britaniji:

Najlepša bašta u Britaniji Foto: Printskrin/Youtube/SWNS

Tekst: Informer/ Lepa&Srećna/ Radmila Ilić

BONUS VIDEO:

00:38
Džakuzi kada u dvorištu Izvor: Instatgram/vk_passiondeco_officiel