Prvo što vam pada u oči je svakako lavanda divnih ljubičastih cvetova, koji mirišu tako da opuštaju dušu. Od lavande je formirana živa ograda u tri reda, što predstavlja posebnu originalnost. Između terase i travnjaka ona tako formira leje. Između njih posađeno je razno mirisno cveće.

Dominiraju ruže i perene tako da je ova bašta uvek u cvetu. Patuljasto žbunje i ukrasne trave su neizostavni deo svake pejzažno uređene bašte. Posebno su poslednje decenije ukrasne trave postale veoma popularne. Vlasulja i festuka dominiraju. Uz ovu površinu postavljen je i bazenčić sa peskom. Kada se više ne bude koristio, u njega se mogu posaditi ukrasne trave, a ostali deo ispuniti šljunkom. Pored ivice, uz lavandu posađen je venčić (Cerastium), divnih belih cvetova.

U okviru leja su i mirisne patuljaste ruže. Tu je i kineska šaš. Oko biljaka je posut belutak. Za maskiranje zida garaže izabrana je ruža puzavica, punih roze-crvenih cvetova koja se penje uz rešetkastu konstrukcija. Izabrana je takođe mirisna ruža. Ali, ono što ovu baštu sigurno čini posebno atraktivnom su tri zlatnožuta čempresa, spiralno uvijena. Pored njih je i albicija, po mnogima najlepše drvo mediteranskih područja sa predivnim nežno roze cvetovima koji se pojavljuju u avgustu.

Kao polja lavande izgledaju žive ograde od ove mediteranske biljke koja je posađena u tri reda. Delovi između njih popunili su ruže, perene i obluci.

Lista biljaka

1. Venčić (Cerastium tomentosum)

2. Portugalska lovor-višnja (Prunus lusitanica)

3. Rumenica (Erigeron speciosus hybr.) 

4. Patuljasta spirea (Spirea japonica „Shirobana“)

5. Ruža puzavica 

6. Patuljasta ruža 

7. Hojhera (Heuchera micrantha)

8. Festuka (Festuca cinarea)

9. Čempres (Cupresus x leylandii)

10. Živa ograda od lavande (Lavandula angustifolia)

11. Kineska šaš (Mischantus sinensis)

12. Albicija (Albizia julibrissin)

LepaiSrecna Lavanda je zaštitni znak Provanse, prelepe jugoistočne francuske oblasti koja se graniči s Italijom. Kako biste oko svoje kuće probudili miris mora i francuskih vina, lavandu zasadite u tri reda i formirajte od nje mini živu ogradu.