Proleće je stiglo pa mnogi planiraju da se posve uređivanju bašta i vrtova. Korov je jedan od najvećih problema jer je uporan i nije ga se lako rešiti.  Korov ne samo da čini da terase izgledaju neuredno, već može naneti i dugotrajnu štetu podizanjem ili širenjem praznina u fugama za popločavanje. Čupanje rukom traje dugo, a hemijska sredstva nisu uvek dobro rešenje, pa vam zato predstavljamo ideju kako da se na prirodan način rešite ovih upornih biljaka.

Ponekad je uzrok stalnog rasta korova taj što se ne uklanja pravilno. Neki se lako izvlače rukom, a drugi mogu ostaviti deliće korena i zbog toga se korov stalno vraća.

Baštovani predlažu rastvor od tri osnovna sastojka koja imate u kuhinji

Za efikasnu prirodnu metodu koja je lakša od ručnog uklanjanja korova iskusni boštovani predlažu rastvor od  tačnosti za sudove, belog sirćeta i soli. U sirće dodajte so  i mešajte dok se ne rastopi pa dodajte deterdžent i sve sjedinite. Sipajte u bocu sa raspšivačem i prskajte po korovu. Najbolje je da to radite u podne, kad je sunce najjače.

Domaći rastvor koji uništava korov
Youtube/Printscreen/GrowVeg 

Kako to funkioniše?

Belo sirće

Aktivni sastojak sirćeta je sirćetna kiselina. Sirće za domaćinstvo ima koncentraciju sirćetne kiseline od oko pet odsto. Sirćetna kiselina je sredstvo za sušenje, što znači da kada se rasprši po površini biljke, izvlači vlagu iz listova, ubijajući rast.

So

Natrijum hlorid, ili so se dodaje u recepte za ubijanje korova jer je jača i uništava neke biljke koje sirće ne može. Takođe duže od sirćeta utiče na zemljište.

Tečnost za pranje

Sapun je surfaktant, što znači da jača dejstvo sirćeta i soli na listove korova.

Izvor: Lepa&Srećna