Poštovana gospođo Baranac,

Mi smo učenici Ekonomsko-trgovačke škole u Šapcu i želeli bismo da uredimo naše školsko dvorište. Molimo vas da nam svojim stručnim savetima predložite najbolje rešenje. Šaljemo vam skicu sa podacima o rasporedu postojećeg mobilijara, kao i dve slike dvorišta. Nadamo se da ćete nam pomoći u ovom poduhvatu i unapred vam veoma zahvaljujemo.

Srdačan pozdrav,
Učenici II-1 odeljenja

Zaista me je dirnulo pismo učenika Srednje ekonomske škole iz Šapca, koji žele da urede svoje školsko dvorište. Posebno mi je bilo lepo to što su tako mladi shvatili šta zelenilo znači, i to ne samo u ekološkom već i u estetskom smislu. Sivi beton između dve škole (stare i nove) zaista izgleda depresivno. Pokušala sam da im rešim problem na sledeći način.

U centru školskog dvorišta trebalo bi razbiti beton i posadtiti lipu (sveto drvo starih Slovena). Oko nje treba kružno sazidati zidić i na njega postaviti drvene lajsne da bi se moglo sedeti u njenom hladu. Beton treba razbiti još na dva mesta da bi se posadile dve izuzetne vrste. Uza zid postavite betonske žardinjere i u njih posadite ruže puzavice, koje će vremenom prekriti prazan zid. Oko postojeće fontane najlepše je lukovičasto cveće.

Na kraju, ulazi u staru i novu školu treba da budu reprezentativni. To će se postići žardinjerama u koje ćete, pored malih četinara uspravnog i kuglastog oblika, posaditi sezonsko cveće. Ono o čemu sam veoma vodila računa jeste da i dalje imate dovoljno mesta u svom školskom dvorištu.

Dragana Tucović-Baranac,
dipl. pejz. arh.

Legenda

1. Tilia argentea (srebrnolisna lipa)
2. Liquidambar styraciflua (šareno lišće)
3. Fagus silvastica (crveno lišće u jesen)
4. Juniperus squarocket
5. Juniperus globosa
SC – sezonsko cveće
PT – pokrivač tla
LC – lukovičasto cveće