Kako bi pčele i drugi oprašivači imali prilike da gostuju u vrtu, trebalo bi im osigurati cvetne vrste, čije se cvetanja ne preklapa. Na taj način, pčele će imati dosta nektara i polena tokom cele sezone.

Domaće (autohtone) biljke najbolje su za domaće pčele, a posebno starinske jednogodišnje i višegodišnje biljne vrste. Prema naučnim istraživanjima, lokalne pčele više privlače domaće biljke nego egzotične.

PROČITAJTE  JOŠ: Kako da sami napravite biostimulatore rasta: 6 namirnica za zdrav i plodan rast biljaka u vašoj bašti (RECEPTI)

Atraktivnost vrta može se postići i sadnjom kultivisanih biljnih vrsta. Njihove potrebe treba uskladiti s mogućnostima koje pruža vrt.

Saveti na koje bi trebalo da obratite pažnju pre sadnje bilja: smanjenje ili potpuni prestanak korištenja sredstva za zaštitu bilja. Ako je moguće, koristite selektivne pesticide kako bi omogućili život korisnih insekata; kombinacije nekoliko boja cveća. Pčele vrlo dobro razlikuju boje, a najprivlačnije su im: plava, ljubičasta, bela i žuta boja; sadnja cveća u više grupa. Cvetovi podeljeni u nekoliko različitih grupa privlači veliki broj različitih oprašivača; raznovrsno cveće tokom cele sezone.

Većina pčela ima naviku da posećuje samo jednu vrstu cveća tokom njihovog životnog ciklusa. Ako u vrtu postoji više cvetnih vrsta koje cvetaju u više godišnjih doba, time će se postići dolazak pčela u različitim periodima.

PROČITAJTE  JOŠ:  Porodica zarađuje 20 000 dolara godišnje od poljoprivrede: evo kako su proizveli 6 000 kilograma hrane na samo 4 ara (VIDEO) 

Koje cvetne vrste najviše privlače pčele?

Zvezdan (Aster spp.)

Jednostavan je za uzgoj i velikog spektra boja i nijansi. Cveta krajem leta i u jesen i omogućuju pčelama hranu i tokom kasnije sezone. Omogućuju dobru ishranjenost tokom zimskih meseci.

Rudbekija, Pupavica (Rudbeckia spp.)

Postoji dosta varijateta rudbekije. Visina može da varira, ali najzastupljenije su žute i narandžaste boje. Osvežavaju svaki vrt i služe kao odlična hrana pčelama. Lake su za uzgajanje, a mogu da rastu na sunčanom položaju, u suvim uslovima i na siromašnom tlu.

Zevalica (Antirrhinum spp.)

Širokog su spektra boja i visina. Tokom dana, miris zevalice je intenzivniji, jer su danju oprašivači aktivniji. On jako privlači pčele, a njegov miris nose i do košnice. Time još više zavodi pčele.

Agerat, Resnik (Eupatorium spp.)

Ova jednogodišnja biljka se jednostavno uzgaja. Cvetne plave glavice su zanimljive pčelama. Poreklom iz Meksika, ova biljka postoji u različitim nijansama plave, roze i bele boje, dok su najpoznatiji plavi cvetovi.

Fuksija (Fuchsia x hybrida)

Cvetovi ove egzotične biljke dolaze u velikom broju boja i oblika. Fuksija je malo zahtevnija biljka za uzgoj, preferira polusunčani položaj. Popularna je kod oprašivača, posebno pčela i bumbara.

Cinija (Zinnia spp.)

Jednostavne za uzgajanje, mogu da rastu na svakom tlu. Vrlo su cenjene zbog dugog cvetanja. Šarenilom svojih cvetova privlače pčele i leptire.

Neven (Calendula officinalis)

Prepoznatljive narandžaste cvetne glavice, omiljene su pčelama. Jednostavan za uzgoj, može da raste na različitim vrsta zemljišta. Osim ukrasne uloge, neven je koristan u odbijanju nematoda u tlu. Dobar je komšija paradajzu, šargarepi, peršunu.

KOJE BILJNE VRSTE NAJVIŠE PRIVLAČE PČELE? PROČITAJTE NA SLEDEĆOJ STRANICI!

PageBreak

Lavanda (Lavandula spp.)

Postoji veliki broj vrsti lavande, ali sve one zahtevaju puno sunca i dobro drenirano tlo. Uz malo nege, lavanda će ostvariti veliki broj cvetova, koji će privući veliki broj pčela.

Ruzmarin (Rosmarinus officinalis)

Mediteranska biljka, koja zahteva dobro drenirano tlo i puno svetlosti. Čest je začin u kulinarstvu, daje lep dodatak svakom vrtu. Vrlo je privlačan pčelama.

Boražina (Borago officinalis)

Proizvodi veliku količinu nektara. Boražina se jednostavno uzgaja iz semena, a cveta do jeseni. Odličan je komšijski usev kod uzgoja paradajza i kupusa, jer odbija štetočine. Cvetovi i listovi, osim što lepo izgledaju, mogu se ukomponovati u različite salate.

Matičnjak, melisa (Melissa officinalis)

Poznat je i pod nazivima pčelinja trava, medenka, pčelinjak, što definitivno dokazuje koliko je omiljen pčelama. Listovi su vrlo lekoviti i prijatnog mirisa, koji podseća na limun.

Timijan (Thymus vulgaris)

Postoji veliki broj varijateta, a svaki od njih ima drugačiji miris. Dobar je kod uzgajanja biljaka iz porodica kupusnjača, kao i jagoda.

Tekst: Martina Režek

Izvor: Agroklub