Krajem leta biljke su umorne od jakog sunca i vrelih dana, a mnoge cvetnice polako precvetavaju i suše se. 

Vreme je da se razmišlja o jeseni i o cveću koje cveta kada sve ostale biljke posustanu!

Krajem leta treba posaditi trajnice koje počnu da rastu kada ostale biljke venu. Takav je, recimo, heliopsis koji raste bokorasto, ima krute uspravne listove i može da poraste metar u visinu. Cvet je jarko žut, izuzetno dekorativan i prelepo izgleda i kao živa ograda. Voli sunce i vlažno tlo, pa ga treba redovno zalivati. Veoma je otporan i ne smeta mu ni hladnije vreme.

VIŠE: Cvetnice za jesenju sezonu

I "devojačko oko" (koreopsis) ulepšaće jesenju baštu, a može biti tople žute ili crvene boje. Uz vesele žute cvetnice savršeno bi išla i ehinacea, prelepo roze cveće. Voli sunce i dobro drenirano zemljište, a prilagođava se svim uslovima. Prostor između biljaka treba da bude pola metra, a jedino što ova biljka traži je suva zemlja. Treba je obilno zalivati samo tokom vegetacije. Cvetovi su česta meta leptira, bumbara i pčela.

Izuzetno je zahvalan i atraktivan i zvezdan (aster) kojeg ima raznih vrsta i a cvetovi mogu biti ljubičasti, roze, beli, tamno crveni... Ove raznobojne jesenje zvezde su veoma zahvalne biljke, a pored malo sunca prija im i propusna zemlja. Cvetaju uz malo vode, a savršeni su jer počinju da cvetaju u avgustu i ne umore se do kasne jeseni. Odlični su i za kombinovanje sa biljkama koje nisu cvetnice.

Recimo, pomenuti zvezdan ili koreopsis može se kombinovati sa žednjakom (tustika) koji ima mesnato lišće i najlepši je u jesen. Prilikom kombinovanja jesenjeg aranžmana treba voditi računa o visini. Da bi aranžman bio kaskadni korisno je posaditi višegodišnji suncokret ili pupavicu (rudbekiju, koja može da poraste i po dva metra) koji je visok i treba da bude u sredini ili prvi, ukoliko su biljke pored zida.

VIŠE: Izazov za sve ljubitelje prirode: ova država tvrdi da ima najlepše jesenje lišće na svetu!

Ko ima vremena i volje u jesenju baštu ili žardinjeru može da ubaci i ukrasne trave. Najbolji je izbor jesenji jedić koji ima plavo-ljubičaste cvetove, a cveta do oktobra. I žalfija prelepo izgleda u jesen.

Pogledajte još lepog cveća u našoj FOTO-GALERIJI!

Tekst: A. Krsmanović

Izvor: Novosti

LepaiSrecna Da bi vaša bašta bila atraktivna i na jesen, osvežite je novim biljkama... evo ideja!