Za finale baštenske sezone neke perene su u "petoj brzini" cvetanja, kao da je početak sezone. Klasik među jesenjim cvetnicama su jesenje anemone, čiji tanjirasti cvetići u grupi izgledaju kao da lebde iznad zemlje. Znatno više kod zvezdana do izražaja dolazi boja, a naročito kod nižih sorti koje rastu kao pokrivač tla. Boja cvetova u prvom planu je i kod mnogih drugih sorti zvezdana: sa hrapavim ili s glatkim lišćem, mirta zvezdan i drugi.

Da obrazuju guste tepihe u beloj, roze i ljubičastoj boji, mogu i jesenje hrizanteme (Chrysanthemum Indicum, hibr.), kod naz poznate kao jesenja ruža. Kod ljubitelja perena ova vrsta jesenjih cvetnica bila je na lošem glasu jer nekadašnje sorte punih cvetova nisu bile otporne na mraz, i često se dešavalo da su baštovani morali da ih uklanjaju iz leje već posle prve zime. Međutim, rasadničari su poradili po tom pitanju i danas se može naći niz sorti otpornih na mraz i nisku temperaturu poput "Poesie” belih i "Anastasia” roze cvetova. One cvetaju sve do početka novembra, što je znatno duže nego kod jesenjeg zvezdana.

Podrška klasičnim jesenjim perenama svakako su kasne letnje cvetnice poput rudbekije, suncokreta i helenijuma, koje u zavisnosti od sorte i vremenskih uslova mogu da cvetaju do sredine oktobra. U ovu grupu ubrajaju se i perene s ponovljenim cvetanjem, koje ce cvetati još jednom do kraja sezone, ukoliko ih posle prvog cvetanja tokom leta radikalno orežete. Pouzdani predstavnici pre svega su žavornjak, žalfija (Salvia nemorosa) i erigeron (Erigeron).

U prozračnoj senci jesenja igra boja biljaka ne prestaje. Resnik, u narodu poznat kao konopljuša, troskot i jesenji jedić cvetaju na ovakvom mestu sve do oktobra. Mali je izbor kasnih cvetnica, a elegantna srebrna sveća je jedan od retkih izuzetaka. U leji cveće posejte gusto, biljku uz biljku, da bi kraj sezone zasijao u punom sjaju.

Atraktivna mogućnost su i perene s lišćem u nesvakidašnjoj boji: lepi žuti i crveni tonovi geranijuma, mlečike i bergenije, na primer. Nepravedno manje zastupljena je gilenija (Gillenia trifoliata), čije lišće treperi u svim bojama vatre stvarajući jak kontrast sa cvetovima purpurne i ljubičaste boje. Ko ipak više voli malo diskretnije aranžmane, trebalo bi da između jesenjih cvetnica posadi lisnodekorativne perene sa srebrnkastom notom poput kudravca (Stachys byzantina), santoline (Santolina) i artemizije (Artemisia).

Uzbudljivi aranžmani su i kombinacije jesenjih perena sa ukrasnim travama. Perasti tipac, plava trava i viteška trava u cvetnu kompoziciju unose žute tonove, dok neke sorte prosa (Panicum virgatum "Hänse Herms” ili "Shenandoah”) krase cvetovi jarke crvene boje. Ukrasne trave uspravnog rasta ili one povijene daju leji strukturu tokom zimskih meseci kada šarenilo boja izbledi.

Izvor: Lisa / Moja lepa bašta