U najotpornije i najkrupnije i na našim prostorima postojeće indijanske ljiljane ubrajaju se divlje sorte alstremerije Alstroemeria aurea, kao i sorte “Orange King“, “Venus”, “Mars” i “Saturn”.

Da bi zadebljali podzemni izdanci (rizomi) ove višegodišnje perene mogli bez problema da prezime u bašti na našim prostorima, potrebno im je rastresito i vodopropusno zemljište. Biljka se sadi na dubinu od 20 centimetara i tokom hladnih meseci prekriva se debelim slojem lišća kako bi se zaštitila od mraza.

PROČITAJTE JOŠ: Saveti za negu cveća: kako da gajite kale i da one redovno cvetaju

Najbolji termin za sadjenje divlje orhideje jeste rano proleće ili kasno leto. Neke sorte (Ligtu-hibridi) koji su mešavina raznih boja mogu se čak i sejati. Najbolji period za setvu semena u kontejnere je februar, a za setvu direktno u leju u maju. 

Savet: u predelima sa jakom zimom divlju orhideju najbolje je posaditi u saksiju koja se ukopa u leju. Tokom zime se saksija izvadi iz zemlje i stavi na hladno mesto gde nema mraza.

Lepota divlje orhideje zavredjuje uloženi rad i trud oko njene nege. Već tokom prve dve godine ova biljka će oduševljavati svoje vlasnike prelepim pojedinačnim cvetovima na stabljici visine od 50 do 100 cm. A onda, treće godine ova južnoamerička lepotica kreće u napad. Od juna do avgusta pojavljuje se uvek iznova mnoštvo cvetova.

PROČITAJTE JOŠ: Kako negovati muškatle kaliope

Kod sorti “Venus”, “Mars” i “Saturn” cvetanje traje čak i do jeseni. Kada pronadjete odgovarajuće stanište za nju, i kada ga ona prihvati, na tom mestu će ostati dugi niz godina, razmnožavati se i cvetati. Ukoliko biljka zauzme puno mesta u leji, suvišne rizome izvadite mini-ašovom.

Izvor: Lisa / Moja lepa bašta