Kale na jednom mestu u stakleniku mogu da ostanu 6-10 godina, s tim da se svake godine menja površinski sloj supstrata. Pravilno gajena može da cveta od sredine oktobra do maja, a masovno cvetanje je od decembra do januara.

Postoje visoke kale, koje se koriste kao rezan cvet, i niske koje se koriste za uzgoj u saksijama. Kod onih u saksijama gomolji se mogu u jesen vaditi i tada miruju do narednog proleća. Gomolji se najbolje održe u toku zime ako se u jesen stave u saksije sa suvom zemljom, a u proleće se počne sa zalivanjem da bi kale počele da rastu.

PROČITAJTE JOŠ: Kaladijum voli toplotu

Kale mogu cvetati i u saksijama, ali se preporučuje njihovo presađivanje u baštu u aprilu ili maju. Razmnožavaju se odvajanjem mladih gomolja ili se gomolj preseče, ali se tada mora izvršiti dezinfekcija nekim fungicidom ili prašinom drvenog uglja. Gomolji se ostave da se osuše, pa se tek onda sade.

U julu-avgustu gomolji se sade u saksije ili u zemlju (ako se kale gaje za rezan cvet). Vrh gomolja treba da zasadite u nivou zemlje i da ih cesto zalivate i orošavate. Tokom septembra biljka intenzivno raste pa treba da je prihranite rastvorom azotnog đubriva.

Dugo cveta, od januara do aprila, a onda se u julu biljka zasuši i sazreli gomolji ciste i opet spremaju za sadnju. Zahteva temperaturu od 18-20°C, zalivanje i orošavanje a prihranjivanje u fazi cvetanja je obavezna mera nege.

Na vaša pitanja odgovara 

Suzana Kljajić, dipl. inž. poljoprivrede
za zaštitu bilja i fitopatolog