Crna pegavost lista ruže prepoznaje se po tamnim flekama na lišću koje, ukoliko usledi jak napad ove bolesti, može i da opadne.

Na listovima se formiraju sitna plodonosna tela − spore.

Vlažno i ne tako hladno vreme, kao i vlaga na listovima iniciraju infekciju.

VIŠE: Bašta u kojoj vladaju ruže

Gljivica prezimljuje u opalim listovima ili na granama ruže, ali dešava se da prezimi i u pupoljku. U vlažnim uslovima na proleće prve spore inficiraju listove i prouzrokuju tipične tamne fleke.

Spore koje su ovde formriane šire gljivicu u bašti. Napadnuto lišće ubrzo počinje da žuti, zbog etilena – hormona stresa koji biljka otpušta, a kao posledica lišče jače opada s ružinog žbuna.

Ova gljivica se pojavljuje samo na ružama, druge biljke nisu ugrožene. Pošto patogen prezimljuje na opalom lišću ili na granama ruže, važno je sakupljati opalo lišće i orezivati zaražene grane. Opale listove treba skupiti i spaliti da bi se suzbila dalja zaraza i širenje ove bolesti.

Sadite one sorte ruža koje su otporne na crnu pegavost i na proleće biljke prskajte od juna do kraja septembra odgovarajućim fungicidima (Dithan M-45, Antracol, Baycor, Bayleton specijal). Ruže uvek zalivajte u predelu korena, nikako preko lišća!

Drugo gljivično oboljenje, poznato pod nazivom plamenjača ruže ili Pseudiperonospora sparsa, ostavlja na listovima kružne pege, neravnomerno raspoređene, koje podsecaju na fleke. Javlja se u proleće i pege postaju crvene boje. Ubrzo se pege šire i na nekoliko lisnih etaža.

VIŠE: Raskošne ruže pred ulazom u baštu

Unutrašnjost fleke često izbledi tako da izgleda kao svetla fleka sa crvenkastom ivicom. Gljivica prezimljuje u opalom lišću, pa ga uklonite iz bašte. Ova gljivica napada samo ruže, dok druge biljke nisu u opasnosti!

Izvor: Lisa / Moja lepa bašta