Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Raskošni floks za mirisnu baštu (FOTO)

Mirisne nijanse kod floksa kreću se od slatkaste arome meda i ljubičice do oporih začinskih aroma. Uspravne stabljike, koje često dostignu i metar visine, daće romantičnu notu vašem vrtu mnoštvom sitnih cvetova skupljenih u velike ...

  Izvor: Foto: Shutterstock, Profimedia

Jedna od najtačnijih vrtlarskih izreka glasi: "Vrt bez floksa je velika greška!"

Danas u svetu perena sigurno postoji mnoštvo drugih vrsta na osnovu kojih bi mogao da se donese drugačiji zaključak.

Međutim, jedno je sigurno: floks (Phlox paniculata) spada u najtrajnije i najraskošnije perene među letnjim cvetnicama.

Na uspravnim stabljikama, koje često dostignu i metar visine, prkosno raste mnoštvo sitnih cvetova skupljenih u velike cvasti, što ovoj pereni daje romantičnu crtu. Cvetovi jarkocrvene, purpurne i ljubičaste boje izdaleka deluju veoma efektno. Decentnijeg izgleda su sorte s belim, roze i svetloplavim cvetovima. Mirisne nijanse kod floksa kreću se od slatkaste arome meda i ljubičice do oporih začinskih aroma. Miris ovog cveta najviše se širi za toplih popodnevnih i večernjih sati.

VIŠE: Floks - hit u svakoj bašti

Onaj ko više voli intenzivniji cvetni buke, trebalo bi u svom vrtu da ima sorte jačeg mirisa poput "Dorffreude", "Gräfin von Schwerin" i "Uspech". Trend kod kultivisanih sorti floksa kreće se u pravcu kompaktnijih sorti visokih samo pola metra. One su prilagođene manjim lejama, izuzetno su stabilne i dugo cvetaju. Dobri primeri su sorte serije "Flame", kao i novitet "Aureole". Mana visokih sorti floksa je velika osetljivost na pepelnicu.

  Izvor:

Opasnost od napada gljivica može se prilično smanjiti ako se biljkama obezbedi adekvatno stanište i ako se tokom vrelih dana redovno i dovoljno zalivaju. Ukoliko ne možete da nađete mesto u svojoj bašti sa odgovarajućim uslovima, isprobajte izuzetno prilagodljive sorte. Alternativa je krupnolisni floks (Phlox amplifolia), koji uspeva i na suvim staništima.

VIŠE: Praktični saveti za negu floksa

Da biste duže uživali u cvetu floksa, isplati se da preko leta redovno uklanjate precvetale delove biljke. Nakon kratke pauze u cvetanju pokazaće se novi lepi cvetovi, koje takođe treba odseći pre početka formiranja semena, a i posle njega. Inače, morate da računate da ce se oko biljke pojaviti klijanci, koji su drugačijih osobina u odnosu na matičnu sortu. Naredne sezone, već krajem maja, možete da skratite stabljike za 20 cm da bi floks mogao da se razgrana i bogato cveta.

  Izvor:

Savet: Na proleće uklonite kod već dobro formiranih biljaka trećinu gusto formiranih pupoljaka. Perena će rasti bolje, imaće više prostora i ostaće zdrava.

VIŠE: Ideja za vaše dvorište: leja nepravilnog oblika sa floksom u glavnoj ulozi

Izvor: Lisa / Moja lepa bašta

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije