1. Sakupite oko kilogram letnjih izdanaka rastavića (Equisetum arvense), koje ćete nožem ili makazama sitno iseckati, pa ih sipajte u kofu i prelijte sa 10 litara vode.
Pogodne su plastične kofe, drvene ili kamene posude...
2. Kameno brašno (idealne su dve-tri manje lopate) sprečava stvaranje neprijatnog mirisa koji nastaje u procesu vrenja đubriva.
3. Poklopite kofu prozračnim materijalom (gazom ili pelenom) i stavite na sunčano mesto. U naredne dve-tri nedelje promućkajte je bar jednom dnevno.
4. Posle perioda vrenja đubrivo procedite cediljkom u kofu, a ostatak bacite na kompostište.
5. Potrebnu količinu sipajte u kantu za zalivanje i jačajte biljke time što ćete ih zalivati ovim tecnim đubrivom. Razblaženo u razmeri 1: 5, đubrivo možete prskati direktno na biljku (ne na direktnom suncu).
Ovim tretmanom sprečićete pojavu gljivičnih oboljenja (pepelnica, rđa). Đubrivo od rastavića koje ste sami napravili možete koristiti cele sezone.
Izvor: Lisa / Moja lepa bašta
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka