Kvalitete floksa otkrili su baštovani još u 18. veku. Zbog njegove lepote sadili su ga kao jednu od prvih perena u seoske bašte koje su prvobitno služile samo za gajenje povrća koje se koristilo u ishrani. A danas, Savez nemačkih baštovana za uzgoj perena proglasio je floks zvezdom sezone. Danas je najpoznatiji upadljivi visoki floks (Phlox paniculata), poznat i po nazivu plameni cvet. On cveta od juna do septembra i u zavisnosti od sorte može da poraste do 130 cm. Velika paleta boja – od bele, preko roze, ljubičaste i karmincrvene, pa do boje lososa, pruža mogućnost uklapanja i kombinovanja na razne načine. Idealno je da kombinujete sorte koje imaju različit period cvetanja tako da se mesecima možete radovati cvetnom vatrometu. Možete i da produžite vreme cvetanja tako što ćete pojedine grane u junu orezati za jednu trećinu. Onda će poslednji cvetovi blistati do duboko u jesen. Pošto floks u svojoj postojbini raste na vlažnim livadama bogatim hranljivim materijama, odgovaraju mu zemlja bogata humusom i hranljivim materijama i osunčano stanište. Ukoliko mu stanišni uslovi nisu idealni, napadaju ga pepelnica i smotavac.

Širokolisni floks (Phlox amplifolia) pokazao se kao veoma otporan, dobro podnosi sušu i manje je podložan napadima štetočina. što se tiče izgleda, veoma je sličan visokom floksu. Nažalost, ima ga samo u roze boji i nekoliko sorti sa belom bojom cveta. Nedostaje mu i omamljujući miris koji krasi mnoge njegove rođake. Bogati rod floksa ima mnogo da ponudi. Već u aprilu niski šumski floks (Phlox divaricata) počinje da cveta u polusenci. On popunjava u to vreme još “gola” mesta između žbunova koji kasnije olistavaju i širi opojni, slatkast miris. U kamenim baštama u aprilu i maju blista “puni” floks (Phlox subulata). Njegov gusti bokor poraste samo 15 cm u visinu i na osunčanim, toplim mestima preobražava se u cvetne jastuke.

Nešto malo kasnije, u maju, cveta i Phlox stolonifera. Na rastresitom tlu umereno i postepeno se širi svojim kratkim izdancima i takmiči se u cvetanju sa “punim” floksom.

Prava sorta za svaku bastu

Floks stolonifera
zahvaljujući kratkim izdancima Phlox stolonifera “Homes Fire” lagano se širi po ivicama ispred drveća i žbunova. Mnogobrojni cvetovi u maju i junu sjaje u jarkoj roze, beloj i plavoj boji.

Puni floks
Povijenim stabljikama puni floks (Phlox subulata) ukrašava zidine i kamene bašte. On najviše voli peskovito tlo i mesta sa puno sunca. Plavi, nežnoroze i beli cvetovi pojavljuju se od maja.

Širokolisni floks
Robusni širokolisni floks (Phlox amplifolia) dobro podnosi sušu i konkurenciju korenja drveća. Sorta “David” ima predivne bele cvetove i kratkim izdancima formira gustu masu.

Visoki floks
Sorta “Harlequin” (Phlox paniculata) može da ponudi dodatnu dekorativnost svojim lišćem. Veoma brzo ozeleni. Sorta “Nora Leigh” sa svetloroze cvetovima je stasita i zadržava interesantnu belo-zelenu boju listova tokom cele godine.