Iako se prostire na samo 50 kvadrata i zatvorena je sa svih strana, bašta može biti lepa ako se ulože stručnost i rad! Činjenica je da je sada potpuno zapuštena i da deluje neugledno.

Ali treba shvatiti da u gradu i najmanja zelena površina predstavlja pravu dragocenost. Ovde je neophodno ukloniti zapušteni drveni plot i staru podlogu. Umesto toga podignut je zid od kamena u prirodnoj boji, koji deluje veoma šarmantno. Podloga je od lomljenih kamenih ploča, a kako nema prostora za biljke, uza zidove su postavljene velike saksije.

Na nižem nivou, koji je takođe okružen zidićem od istog materijala kao i veliki, postavljena je podloga od prirodnog kamena, ali mnogo sitnije strukture. Dakle, kad su manje površine u pitanju ne treba koristiti mnogo različitih materijala jer se time gubi na veličini (deluje manje) a i neukusno izgleda. Na njoj je veliki sto za sedenje i uživanje, posebno u večernjim časovima.

Iza ćoška, da bi se sakrio neugledan deo fasade, podignut je zid preko kojeg je postavljen i crep. Ofarban je u lepu, svežu žutu boju, na njemu je pomalo rustična viseća česma a pored nje dve velike saksije u koje je posađen ruzmarin i limun, tako da je ovaj deo potpuno u mediteranskom stilu, što je i bila želja vlasnika. U neposrednoj blizini su zasađena i dva čempresa.

U celoj bašti, pa i u ovom delu, dominiraju biljke žute i narandžaste boje. Tokom leta posebno su lepi žuti cvetovi santoline, okruženi sivkastim lišcem. Zanimljivo izgleda patuljasta kruška koja se preporučuje za manje bašte, a veoma lepo deluje i puzavica tekoma narandžastih trubicastih cvetova koja se penje uz visoki zid. Tu su i kalifornijski žuti mak, patuljasta bela lavanda, patuljasti tamjan, kudravac.

U galeriji pogledajte slike predloženog rešenja.

Dragana Tucović Baranac,
pejzažni arhitekta 

LepaiSrecna Vlasnici su želeli savet kako da zapuštenu baštu od samo 50 kvadrata pretvore u mediteranski vrt za uživanje i opuštanje. Pejzažni arhitekta Dragana Tucović Baranac im je dala odlične savete, pa pročitajte u nastavku...