Već sa nekoliko poteza vaša bašta će i posle godišnjeg odmora biti u dobroj formi! Obilno zalijte biljke pre nego što otputujete i okopajte ih. Oko perena i ukrasnog žbunja nanesite sloj malča od pokošene trave ili seckane kore drveta. Na taj način smanjićete isparavanje.

Nedostatak: Ovaj pokrivač dobro je skrovište za puževe. Biljke koje puževi vole, poput funkije ili žavornjaka, zaštitite pužomorom. Ako uklanjate precvetale cvetove, kada se vratite bicete nagrađeni novim cvetovima. Travnjak još jednom pokosite i, ako je moguce, pokošenu travu ostavite na travnjaku jer ga ona dugo održava vlažnim.

PROČITAJTE JOŠ: KAKO PRIPREMITI MUŠKATLE ZA CVETANJE: orezivanje, pelceri, zalivanje i prihrana za bujne muškatle (SAVETI)

Pročitajte ove savete koji će pomoći da biljke ostanu lepe kad se vratite sa odmora:

Postavljanje u senku: Pomerite biljke u saksijama u baštu ili ih grupišite na terasi u senci - čak i one koje više vole sunce. U senci im je potrebno manje vode i bolje će podneti dve ili tri nedelje vašeg odsustva. Senku prave drveće ili nadstrešnice.

Zalivanje: Ako imate automatsko zalivanje, proverite ga pred put, da biste podesili količinu i trajanje zalivanja.

Kliknite OVDE da pročitate još saveta kako da biljke ostanu lepe i posle godišnjeg odmora!

PageBreak

Zaštita biljaka: Dve nedelje pred put prekontrolišite biljke da biste proverili da slučajno nisu obolele ili ih nisu napale štetočine. Ukoliko jesu, istretirajte ih. Ako neka štetočina ostane neprimećena, za vreme vašeg odmora može da se razmnoži.

PROČITAJTE JOŠ: Zalivanje cveća tokom godišnjeg odmora: trik sa bocom koja obezbeđuje dovoljno vode biljkama (VIDEO)

Plevljenje: Išćupajte sav korov koji se pojavio u saksijama. Onaj najuporniji mogao bi da preraste biljke nižeg rasta.

Ćišćenje cvetova: Uklonite precvetale cvetove i oštećene listove pre nego što otputujete. U slučaju kiše precvetali cvetovi mogu da postanu lepljivi, pa će se razviti žarište za  gljivična oboljenja.

Orezivanje: Vrste kao što su plumbago ili encijan orežite još jednom, i ponovo će biti u formi kada se vratite.

Prihranjivanje: Iako većina saksijskih biljaka mora da se prihranjuje svake nedelje, ne mari ako ih ne prihranite dva-tri puta. Zato neposredno pre puta jače nađ ubrite zemlju. Ali samo neznatno više, da bi se u zemlji napravila mala zaliha hranljivih materija.

Tekst: Dragana Gojković

Izvor: Lepa&Srećna