Kraljevska begonija voli vlažan vazduh i toplotu, ali najbolje uspeva u polusenci. Zato je pre svega važno da je držite na mestu koje nije direktno izloženo svetlosti.

Najbolji supstrat za gajenje sobne begonije je beli treset, pomešan sa malo humusa, kako bi se stvorila hranljiva, ali ocedita sredina, a preporučuje se da begoniju prihranjujete često, ali sa malom koncentracijom prihrane, kroz vodu za zalivanje.

Vremenom, begonija gubi na dekorativnosti pa se preporučuje njeno zanavljanje jednom godišnje ili jednom u dve godine.

Kraljevska begonija
Youtube / Printscreen / Paul The Plant Parent 

Kada je reč o razmnožavanju begonije, najbolji način je polaganje lisnih reznica u pesak ili perlit u toploj, vlažnoj sredini.

Za to je pogodna plastična posuda sa poklopcem ili najlonom.

Kod održavanja ovog cveća, stručnjaci savetuju i primenu IBA i NAA hormona niske koncentracije, kako bi se stimulisalo bolje i kvalitetnije ožiljavanje begonije.

Ukoliko se primenjuje gel, dovoljno je da njegova koncentracija bude 500ppm, dok je kod tretiranja rastvorom, potrebna koncentracija 25mg/L.

Kako se gaji i neguje kraljevska begonija
Youtube / Printscreen / Paul The Plant Parent 

Lisne reznice se potope u rastvor hormona, u trajanju od 3-4 sata, nakon čega se postave na podlogu i blago zagrnu po rubovima. Ubrzo će se pojaviti mladi izdanci sa puno belih žilica.

Begonija važi za jednu od najlepših dekorativnih biljaka, a njeno lišće je srcolikog oblika, raznovrsnih boja i tekstura.

Izvor: Lepa&Srećna