Muškatla je kraljica naših balkona, a skoro da nema kuće u Srbiji čiji prozori nisu leti okićeni raznobojnim petunijama ili surfinijama. Dok prve lako prezime ako ih pripremite na vreme, druge obično kupujemo kao rasad.

Međutim, i jedne i druge treba na početku sezone presaditi, a za to najčešće koristimo prošlogodišnje saksije. Često se dogodi da u njima preostane i lanjske zemlje, a štedljive domaćice je samo dobro rastresu, eventualno proseju, dodaju novog humusa i zasade cveće.

U tome leži jedna od najopasnijih grešaka zbog koje će vam biljke slabo cvetati i boriti se s bolestima. U zemlji mogu da ostanu mnogi patogeni organizmi kojima ćete zaraziti sadnice. Ako su saksije i žardinjere prezimile napolju, a zemlja izmrzla, nema te bojazni. Međutim, ako ste ih sklonili u podrum, stepenište ili zastakljenu terasu, neophodno je da ih ispraznite i dobro operete vrelom vodom. 

U njih sipajte pripremljenu mešavinu zemlje i sadite svoje muškatle i petunije. Ne zaboravite da ih redovno zalivate, a na svakih petnaestak dana i prihranjujete kako bi što bogatije cvetale.

Izvor: Lepa&Srećna