Da biste vašim "zelenim ljubimcima" uvek obezbedili svežu zemlju i saksiju po meri, dobro je da postanete majstor lakog i veštog presađivanja.

Tako nećete gubiti previše vremena, a samim tim ćete se i sledeći put lakše odlučiti za “operaciju” presađivanja.

  • Biljku morate polako da izvadite iz saksije. Od pomoći može da bude lupkanje po dnu i sa strane, a kod tvrdokornijih slučajeva pomaže potapanje saksije u vodu.
  • Nova posuda treba da ima 3-4 cm veći prečnik od prethodne. U njoj će biljka biti stabilna, a koren može dobro da prodire kroz svežu zemlju.
  • Rupu na dnu saksije prekrijte komadićem polomljene glinene posude. Pre nego što sipate svežu zemlju, stavite sloj granulata, šljunka ili krupnog peska.
  • Biljku postavite u sredinu saksije, sa svih strana naspite zemlju i dobro je pritisnite. Neka nivo bude oko 2 cm niži od ivice saksije da voda ne bi prelivala.
  • Saksiju polako lupite o pod. Zatim dodajte zemlju, pa postupak ponovite da biste sabili zemlju. Dobro biljku zalivajte sve dok voda ne počne da curi kroz otvor na dnu.  
  • Zemlja treba da bude tvrda, ali ne i previše sabijena. Posle zalivanja nikako je ne smete sabijati jer zbog toga biljka može da oboli. 

Tekst: Dragana Gojković

Izvor: Lisa