Zima je najkritičniji period za lepu mediteransku biljku oleander, koja se kod nas još naziva i lijander, jer se u našim krajevima gaji u saksijama, pa zimu mora da provede u prostoriji gde temperatura ne pada ispod nule.

Ukoliko je oleander odrasla i lepo razgranata biljka, zasađena u zemlji, treba ga zaštititi suvim lišćem ili malčem oko korena. U danima kada je zimi temperatura pet stepeni ispod nule treba ga “ogrnuti” džakom ili agril folijom.

Oleander voli sunce i cveta čitavog leta kada je na sunčanoj poziciji (oleander sa duplim cvetovima ne voli ni kišu), a ukoliko nije bujan i nema mnogo izdanaka - znači da nije zadovoljan negom. Prva greška koju većina pravi je zalivanje kišnicom. Takođe, u zemlji mora da bude dosta sitne gline. Naime, lijander voli krečnjak i ne treba mu odstojala voda. Da bi cvetao potrebno je prihranjivati ga, pa ne zaboravite da ga redovno đubrite.

Nažalost oleander često napadaju pauci i ostale štetočine. Zbog toga treba lupom redovno pregledati listove, pa se preventivno može tretirati rasprskivačem s bakrom. Kada se primete oboleli listovi - grane se odsecaju. Uz dobre uslove i pravilnu negu, lijander može da živi i po sto godina!

PROČITAJTE JOŠ: HLADNO VREME NE PRIJA BILJKAMA: evo kako da vam cveće preživi zimu

Izvor: Novosti