Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kreativno i lepo

CVEĆE KOJE DONOSI SREĆU I PROSPERITET: kakvu moć i simboliku imaju ruža, dalija i sukulente

Autor Ivana Martic
Autor Ivana Martic

Ruže, dalije i aloja vera - pored toga što su lepi - donose sreću i prosperitet!

Izvor: Foto: Profimedia

U zavisnosti od povoda proslave određuje se i dizajn i sastav cvetnog aranžmana.

Kada su venčanja posredi, savetuju se smelije kombinacije boja. Tako je ove jeseni favorit kombinacija ljubičaste i magente, dok izbor cveća pada na ruže Dancing Clouds i dalije, uz cveće jarkih boja s pijace poput petlove kreste (Celosia).

Ovakav strastveni spoj boja i cveća na zlatnom petokrakom svećnjaku biće savršen za nezaboravnu svadbenu dekoraciju.

Sa više od 100 vrsta, ruža je omiljen cvet u celom svetu i standard u izradi kako dekoracije za venčanja tako i buketa ili aranžmana za rođendane.

Za svadbenu dekoraciju i izradu bidermajera obično se uzimaju ruže nežnijih boja i krupnijeg cveta poput vrsta Avalanche ili Heaven, dok se za rođendane biraju boje i vrste na osnovu više faktora.

Tako se za voljenu osobu i dalje najčešće bira crvena, dok za mlađe slavljenike uvek predlažemo vedre, drečave boje poput jarkoružičaste ruže Aqua.

Izvor: Foto: Profimedia

Dalija ili georgina je baštenski cvet koji se ove jeseni često traži i čija se predivna paleta boja kreće od bebiroze do tamnobordo. Aktuelne su kombinacije roze nijansi s narandžastom i tamnoljubičastom, a u pogledu dizajna, boemski ili boho stil u vidu neurednog vezivanja buketa uz raznovrsno zelenilo. 

Author: Georgianna Lane Copyright: Copyright © 2016 Georgianna Lane/Garden Photo World Description: Orange, red and yellow cut dahlias Software:Adobe Photoshop Lightroom 5.7.1 (Macintosh) Created: 2016:06:12 21:55:21
Izvor: Foto: Profimedia

PROČITAJTE JOŠ: NAJLEPŠE MINIJATURNE BAŠTE SA INSTAGRAMA: evo ideje kako da napravite aranžmane sa sukulentama (FOTO)

Simbolika boja razlikuje se u odnosu na deo sveta. Tako kod nas bela predstavlja mladost i čistotu, dok se u Indiji vezuje za smrt. Crvena znači ljubav, strast, lepotu, hrabrost i divljenje.

Cveće roze boje poklanja se da bi se iskazali zahvalnost i velika sreća, dok žuta predstavlja radost, prijateljstvo i dobrodošlicu. Postoji cveće za koje se veruje da donosi sreću, blagostanje, napredak. To su uglavnom biljke iz porodice sukulenata, pa se tako aloja vera poklanja onome kome želimo zdravlje, a krasula ili drvo novca dobra je za posao jer privlači energiju novca.

Boja radosti je žuta, dok je boja mira i blagostanja bela, pa tako cveće u ove dve boje nosi jasnu poruku.

Izvor: Foto: Profimedia

Tekst: I. M.

Izvor: Lepa & Srećna

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...