Drevna lekovita biljka je oduvek najskuplji začin na svetu! Šafran – biljka koja oduvek ima neodoljivu i čarobnu moć, biljka u kojoj se kupala i Kleopatra, da bi sačuvala svoje čari, a Aleksandar Veliki njime lečio svoje rane.

Mnogi Iranci veruju da u čistom obliku šafran deluje kao antioksidant, da otklanja potištenost i da je kulinarsko oružje protiv Alchajmerove bolesti, raka i propadanja očiju.

U svetu se godišnje proizvede 225 metričkih tona ovog začina, a samo u Iranu više od četiri petine. Zato se šafran nalazi svuda – u varivima, kebabu, jelima sa povrćem, poslasticama.

Često se govori da se šafran plaća istom težinom u zlatu, jer ga je vrlo teško gajiti i sakupljati. Šafran cveta u jesen i tada se beru cvetovi, oprezno vade jarkocrvene trožile tučkove i suše ih. Za kilogram začin apotrebno je oko sto pedeset hiljada cvetova.

Kliknite OVDE da pročitate nastavak teksta!