U botaničkoj bašti u Njujorku procvetao je 28. juna 2018. godine procvetao najsmrdljiviji cvet na svetu Amorphophallus titanum koji je poznat po imenu "cvet leš", piše Lepa&Srećna.  

"Cvet leš" je tropska biljka poreklom sa ostrva Sumatra u Indoneziji, a karakterističan je po mirisu cveta koji podseća na smrad truljenja mesa.

PROČITAJTE JOŠ: NIKO GA NE POKLANJA! POGLEDAJTE KAKO SE OTVARA ČUDESAN CVET KADAPUL: kaktus "kraljica noći" cveta samo jednom u godini (VIDEO)

Ono što takođe čini ovu biljku interesantnom je to da ona retko cveta. Njen cvet može da se vidi na svakih sedam do deset godina, jer je ovom gigantskom cvetu potrebno sedam do deset godina vegetativnog rasta i razvoja pre nego što počne da cveta. Cvet obično počinje da se otvara između popodneva i kasno uveče i ostaje otvoren cele noći. U tom trenutku žensko cveće je spremno za oprašivanje.

PROČITAJTE JOŠ: EGZOTIČNI GRM IZ MEKSIKA: Beloperone guttata je divan cvetni grm za vaš vrt ili terasu

Amorphophallus titanum je neobična biljka čiji cvet može da dostigne i 3 metara, a podražava miris leša u raspadanju kako bi privukao insekte koji učestvuju u oprašivanju. 

Mnogi posetioci su došli da vide kako je procvetao ovaj cvet uprokos neizdrživom mirisu koji širi, jer cvet opstaje svega tri dana. 

SLIKE GIGANTSKOG PUPOLJKA POGLEDAJTE U GALERIJI SLIKA!

Pogledajte u videu kako je impresivan prizor cvetanja ove vrste koji se desio 2016. godine!

Izvor: Lepa&Srećna

LepaiSrecna Gigantski cvet Amorphophallus titanum veoma retko cveta, a njen cvet širi užasan miris ali to ne sprečava ljubitelje spektakularne biljke da je obilaze u botaničkim baštama!