Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POSADITE CVETNI TEPIH U SVOM DVORIŠTU: prelepa šarenica (Alternathera sp.) je savršena za mozaike i geometrijske oblike u bašti

Spektar boja i oblika lišća alternantere omogućava da ih kombinujete u bašti i time stvorite prelep cvetni mozaik na trvanjaku i to u šarama koje volite.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Biljke koje ne daju raskošne cvetove ređe biramo za sadnju u dvorištima. Neopravdano zapostavljenje, te biljke još nazivamo strukturnim. Međutim, uz dobru plansku sadnju one mogu da pruže neopisivo zadovljstvo, a jedna od njih je alternantera. Zovu je još šarenica i cejlonski list, a nas podseća na crveni tepih. Iskoristite je za mozaik ili geometrijske oblike u dvorištu.

Tajna ove jednogodišnje cvetne vrste je u šarenim ili jednobojnim listovima, čija je struktura takva da daje punu i meku podlogu. Zbog toga se sa njom retko sade neke druge vrste. Spektar boja i oblika lišća daje mnoštvo međusobnih kombinacija, te su same po sebi vrlo dekorativne. Sreća po njih, te se sve češće prihvataju novine i što se sve više cene kreativne mogućnosti takvih vrsta.

Povezane vesti

One mogu biti osnovni dekorativni element svake bašte. U rodu alternantera ima oko 30 vrsta. Poreklom su iz Brazila i sa Cejlona, a u svojoj postojbini rastu u razgranatim, niskim ili polugrmolikim oblicima.

Rod je dobio naziv od latinske reči alterno, što znači promenljiv i anthera u prevodu prašnička kesica jer cvetovi mogu da budu sa ili bez njih.

Cvetovi se pojavljuju u zbijenim cvastima. Veoma su sitni i nemaju neki poseban značaj, pa ih treba orezivati. Tajna ove biljke je u listovima koji su jajasto ovalni ili izduženo jajasti.

Kliknite OVDE da pročitate kako se zalivaju i neguju alternantere!

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije