Biljke koje ne daju raskošne cvetove ređe biramo za sadnju u dvorištima. Neopravdano zapostavljenje, te biljke još nazivamo strukturnim. Međutim, uz dobru plansku sadnju one mogu da pruže neopisivo zadovljstvo, a jedna od njih je alternantera. Zovu je još šarenica i cejlonski list, a nas podseća na crveni tepih. Iskoristite je za mozaik ili geometrijske oblike u dvorištu.

Tajna ove jednogodišnje cvetne vrste je u šarenim ili jednobojnim listovima, čija je struktura takva da daje punu i meku podlogu. Zbog toga se sa njom retko sade neke druge vrste. Spektar boja i oblika lišća daje mnoštvo međusobnih kombinacija, te su same po sebi vrlo dekorativne. Sreća po njih, te se sve češće prihvataju novine i što se sve više cene kreativne mogućnosti takvih vrsta.

One mogu biti osnovni dekorativni element svake bašte. U rodu alternantera ima oko 30 vrsta. Poreklom su iz Brazila i sa Cejlona, a u svojoj postojbini rastu u razgranatim, niskim ili polugrmolikim oblicima.

Rod je dobio naziv od latinske reči alterno, što znači promenljiv i anthera u prevodu prašnička kesica jer cvetovi mogu da budu sa ili bez njih.

Cvetovi se pojavljuju u zbijenim cvastima. Veoma su sitni i nemaju neki poseban značaj, pa ih treba orezivati. Tajna ove biljke je u listovima koji su jajasto ovalni ili izduženo jajasti.

Kliknite OVDE da pročitate kako se zalivaju i neguju alternantere!

PageBreak

Boje listova su: crvena, bordo, žuta, narandžasta, zelena i ljubičasta. Ako se sadi jedna boja u leji ili formaciji pa se tako dobija "tepih" boje za koju ste se opredelili. Visina biljke je 10-20 centimetara. Razmnožava se reznicama, koje se uzimaju sa matičnih biljaka.

Sadnja u dvorištu počinje u maju, a važno napomenuti da ta biljka voli svetla mesta i umereno zalivanje. Poželjna je redovna prihrana lako rastvorljivim đubrivima. Na svakih 15 dana ovo ukrasno bilje može da se orezuje

Kod nas je najčešće zastupljena Alternanthera bettzikiana čije boje variraju od žuto-crveno-zelenih listova, zatim bordo-crvenih, kao i žuto-tamnozelenih. Vrsta Alternanthera ficoidea ima jajaste listove sa talasastim rubom, boje žute, crvene i narandžaste u kombinaciji sa svetlozelenom bojom lista.

Ova biljka je jednogodišnja, ali njene reznice se mogu sačuvati u plastenicima za sadnju u narednoj sezoni. Biljku odlikuje gust raspored grančica i kompaktan rast.

Ona dobro podnosi gajenje na otvorenom, a rezidba za nju nije traumatična. Svrstava se među retke vrste koje su idealne za pravljenje mozaika ili geometrijskih oblika u dvorištu, ali i za kaskadne oblike. U evropskim gradovima je obilato koriste za pravljenje monograma na travnjacima ili drugih znakova, poput grbova ili natpisa.

Tako je, na primer, u Nišu na javnoj površini baš od nje napravljen Hristov monogram, od 10.000 sadnica, povodom obeležavanja 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta. Taj monogram je za dve nedelje od sadnje dobio svoj pravi oblik.

Tekst: Magdalena Nenković

Izvor: Agroklub