Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Savršeno drvo za malo dvorište: sve što treba da znate o negovanju mirisnog heptakodijuma

Heptakodijum cveta u proleće, ima atraktivne bobice u jesen, a zimi nas podseća na crnu brezu - evo kako da negujete ovo drvo!

  Izvor: Foto: Profimedia

Ukoliko je vrt toliko mali da u njemu ima mesta za samo jednu veću biljku, izbor treba da bude heptakodijum koji će opojnim mirisom preplaviti čitavu baštu

Heptakodijum ima atraktivne i mirisne cvetove, a može da se gaji kao manje drvo ili žbun. On nekada raste i do 10 metara u visinu i tri-četiri metara u širinu, ali lako se oblikuje po želji i uslovima u prostoru.

Uostalom, biljka mora da se orezuje u jesen da se ne bi izobličila. Ipak, ova biljka traži dosta sunca i jedino na takvom mestu može da buja u svojoj lepoti, cveta i privlači leptire. Istina, može da cveta i u delimičnom hladu, ali tada će biti izdužena.

Prvi pupoljci se pojavljuju u maju i cvetovi ostaju do kraja sezone. Jasminoliki cvetovi imaju prelep miris i traju po nekoliko nedelja. Plodovi se pojavljuju u jesen kada cvetovi postanu crvene bobice, pa je biljka i tada atraktivna.

Čak i zimi, kada opadnu cvetovi i lišće, heptakodijum je lep, jer ima zanimljivu boju kore koja je svetlo i tamno braon boje, poput crne breze.

  Izvor:

Izvor: Novosti

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije