Kućni ljubimci a naročito psi su veoma radoznali, pa njima treba prilagoditi gajenje biljaka u bašti. 

PROČITAJTE JOŠ: 10 otrovnih biljaka u našem okruženju

Psi u vrtu vole da prave nered, lome biljke, a dejstvo psećeg urina je veoma štetno za travnjak i cveće, jer ostavlja žute fleke i suši listove. I izmet pasa može da stvara probleme, pa ga treba sakupljati. Mačke u dvorištu ne prave veliku štetu, ali vole da obaraju i prevrću saksije, kao i da izbacuju zemlju iz njih. 

Zbog toga je omiljeno cveće najbolje držati ograđeno ili posaditi u saksije. Međutim, pored toga što treba žrtvovati lepo cveće, radoznalost malih pasa može da bude pogubna po njihovo zdravlje. Zato je neophodno izbor cveća prilagoditi psu. 

Begonija je izuzetno popularna dvorišna biljka koja može da bude opasna za pse. Koren je otrovan, pa ukoliko pas voli da kopa - najbolje je begonije posaditi u saksije i podići. 

Psi će povraćati ukoliko jedu hrizanteme, a ljubimac koji pojede lukovicu ciklame može i da ugine. Psima će pozliti i ukoliko se “dočepaju” ljiljana ili gladiola. U većini slučajeva cvet nije opasan, već lukovica. 

Međutim, kod zumbula i žutog narcisa opasno je sve! Ko ima psa ne sme da sadi ove vesnike proleća, jer će ih privući miris i boja, a ukoliko ih zagrizu - ubrzo će početi drhtavica i povraćanje. Karanfil nije otrovan, ali kod psa može da izazove dermatitis. 

Za oleander je već poznato da je prilično otrovan ukoliko se jede, ali malo ko zna da je i bršljen opasan. I lepi amarilis ne sme da se jede, a psi i mačke upravo to čine, pa ukoliko ljubimac preterano slini znači da je pojeo listove ovog cveća. 

PROČITAJTE JOŠ: Obavezan oprez u bašti: otrovan sok euforbije pogodio ženu u oko (VIDEO)

Aloja vera je blagotvorna biljka za ljude, ali je izuzetno otrovna za pse. Rododendron je toksičan i za pse i mačke, ali i konje i ostale životinje. Samo nekoliko progutanih listova može izazvati ozbiljne probleme i smrt. 

Ricinus je čest u parkovima i na javnim mestima, ali i dvorištima se sadi kraj ograda ili zidova. Treba, dakle, obratiti pažnju, jer će ljubimac posle konzumacije imati problema sa stomakom. Psima ne prijaju ni dracena i japansko drvo. I drvo tisa, odnosno svi delovi ove biljke, mogu biti opasni za psa.

PROČITAJTE JOŠ: Skromna šeflera traži malo nege, a čisti naš vazduh od prljavštine i otrova

Verovali ili ne, ali vlasnici psa ne bi smeli ni da sade paradajz. Plod paradajza nije opasan, ali stabljike i listovi jesu, a upravo to vole da jedu mladi psi.

Izvor: Novosti