Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saveti

PROLEĆNA SADNJA JAGODA: evo kako pripremiti zemljište i poboljšati ukus jagode

Autor Nevena Colic
Autor Nevena Colic

Jagode se mogu saditi tokom cele godine. Međutim, prolećna sadnja zahteva drugačije uslove!

Izvor: Foto: Profimedia

Jagode su voće koje nas prvo obraduje tokom proleća. To je višegodišnja zeljasta biljka koja pripada porodici ruža - Rosaceae. Postoje divlje jagode i mnoge kultivisane sorte koje mogu biti jednorodne i stalnorađajuće. Plodovi jagode su pravo osveženje nakon zime. Boja ploda je najčešće crvena u različitim nijansama, a danas su selektirane i sorte sa belim i žutim plodovima.

Plod jagode poboljšava krvnu sliku, koristi se protiv skleroze krvnih žila, sprečava zgrušavanje krvi. One pomažu u uklanjanju štetnih materija iz organizma. Uz primerenu negu sadnica, jagode obilno rađaju, dajući plodove sa odgovarajućom količinom šećera, savršene boje i oblika. Plod jagode sadrži karoten, jabučnu i limunsku kiselinu, šećer, različite minerale (fosfor, gvožđe, mangan i kalcijum) i vitamine. Jagoda pozitivno utiče na probavni sistem normalizujući metabolizam.

Sadnja jagode tokom proleća

Jagode možemo saditi tokom cele godine. Tome doprinosi i lako vegetativno razmnožavanje. Biljke jagode stvaraju veliki broj stolona na kojima se razvijaju nove biljke - živići. Vreme sadnje jagoda zavisi od klimatskih i vremenskih uslova, izbora i nabavke sadnog materijala, pripreme zemljišta, kao i od načina gajenja.

Od vremena sadnje zavise kvantitet i kvalitet rodnosti jagode. Vreme sadnje jagode u proleće zavisi od klimatskih karakteristika podneblja i odabranog načina sadnje, ali je najbolje pravilo - što ranije to bolje. Biološka nula za jagodu počinje na temperaturama ispod 7ºC dok u roku 25-30 dana jagoda završava period fiziološkog mirovanja i počinje normalan vegetativni i reproduktivni ciklus. Izborom odgovarajućeg načina sadnje jagode, u proleće, načina obrade zemljišta i izbora sortimenta, možete ostvariti odlične rezultate. Sadnja jagode u proleće traje od marta, odnosno od trenutka kada prođe opasnost od niskih temperatura i mraza. Zasad jagode traje do 4 godine. Nakon toga potrebno je zasnovati novi zasad.

Kako pripremiti zemljište?

Jagoda je biljka koja koren razvija plitko, pa je zato pre njene sadnje potrebno dobro pripremiti zemljište. Jagoda nije izbirljiva biljka, ali je potrebno ispuniti neke uslove za njeno uspešno gajenje. Nije preporučljivo saditi jagodu na mesto na kojem su one već ranije bile zbog skupljanja uzročnika oboljenja i štetočina, te zbog toga što same jagode iscrpljuju zemljište. Najbolji predusevi za jagode su pašnjaci, žitarice, mahunarke (pasulj, grašak, grahorica), od povrća dinja i lubenica. Loši predusevi za nju su: jagoda, krompir, paradajz, repa, odnosno sve kulture koje dovode do akumulacije nematoda i drugih korenskih parazita i prouzrokovača bolesti korena.

Za dobar rod jagode, potrebno je obezbediti rastresito zemljište na dobro osvetljenim pozicijama. Jagoda ne podnosi teška, hladna i zabarena zemljišta sa visokim nivoom podzemne vode. Na takvim terenima je najbolje jagode gajiti na visokim gredicama. Gredice za sadnju potrebno je obogatiti dodavanjem komposta i dobro pripremiti. Jagode je idealno gajiti na jugozapadnim blagim padinama. Zemljište treba da bude dobre strukture, odmorno, rastresito, dovoljno vlažno sa 70-80% vlage tokom vegetacije, blago kisele ph vrednosti 5,5 - 6,5.

RAZLIČITE NAČINE GAJENJA JAGODA MOŽETE POGLEDATI NA SLEDEĆOJ STRANI! 

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...