Forzicija (Forsithia) spada u porodicu maslina, Oleaceae, a grm može da naraste od 45 cm do 3 metra.

Visoke vrste pogodne su da se gaje kao živa ograda, dok patuljaste vrste možete saditi u saksije ili žardinjere.

Cvetovi se pojavljuju pre listova i rastu u obliku grozdova koji obavijaju grane.

PROČITAJTE JOŠ: Jorgovan, lavanda, forzicija: evo koje cvetne žbunove možete da gajite u saksiji (IDEJE ZA BALKON I DVORIŠTE)

Boja cvetova varira od bledožute, sjajnožute pa sve do tamnožute. Vrlo je otporna na hladnoću kao i visoke temperature i ne zahteva nikakve specijalne uslove niti negu. Forzicija voli sunčana staništa i vlažno, ali propusno tlo.

Ukoliko želite da vaša forzicija cveta i idućeg proleća, redovno je orezujte i to odmah nakon cvetanja. Stare grane treba ukloniti, a ostatak grana skratite i proredite.

Lako se razmnožava i to zelenim reznicama u kasno proleće ili položenicama u kasnu jesen.

PROČITAJTE JOŠ: Da li i vi gajite drvo sudbine: klerodendron, cvetni žbun koji voli senku

Dva do tri komada sadnica forzicije na dužni metar vrlo brzo stvara gustu živicu. Osim kao živica, prelepo izgleda samostalno kao cvatući grm na livadi ili u vrtu. Uzgaja se za rezanje, za vazu ili viseće vrste za pergole i senice.

Primena: za živu ogradu, kao samostalan grm, u baštama i za vaze.

Napomena: iako je biljka veoma otporna na hladnoću, duže izlaganje niskim temperaturama može da uništi pupoljke što će uticati na izostanak cvetanja u proleće. 

SVE SLIKE POGLEDAJTE U FOTO-GALERIJI!

Izvor: Dom i vrt

LepaiSrecna Forzicija je listopadna biljka koja nas svakog proleća obraduje prelepim žutim cvetovima koji se otvaraju tokom marta ili aprila, a tek nakon toga se pojavljuju listovi. Ime je dobila po engleskom botaničaru V. Forsajtu.