Ako imate običaj da tokom leta iznesete svoje sobne biljke na „sunčanje” i svež vazduh, pred jesen treba da planirate da ih vratite sa odmora u zaštićene prostorije.

Vodite računa o tome da noći postanu prilično sveže dok su dani još vrlo topli.

Ako se dogodi da temperatura padne na 10 stepeni Celzijusa, doći će do oštećenja na listovima nekih vaših biljaka. Ovo se pre svega odnosi na fikuse, dracene, šeflere, juke, palme, kaktuse i sve druge sobne biljke koje leti rado borave na otvorenom.

Pre unošenja, otklonite sve oštećene i osušene delove, biljku pažljivo istuširajte slabim mlazom vode i smestite je u blizinu prozora kako bi se lagano privikavala na zimski režim svetlosti. Neke je potrebno i orezati.

Biljke nemojte prihranjivati do proleća, a i sa zalivanjem oprezno, jer one sada ulaze u fazu mirovanja, doduše mnogo slabije izraženu, te im nisu potrebni u velikoj meri voda i hranljive materije.

Ako vaše zelene sobne ljubimce ne iznosite preko leta, onda ih u ovom periodu samo redovno tuširajte ili brišite mokrom krpom prašinu sa listova, jer je dnevne svetlosti sve manje, a prašina prekriva efektivnu površinu lista, te na taj način još više redukuje svetlost.

Sladjana Dragičević,
dipl. pejzažni arhitekta