Perunika (Iris-Barbata-hibrid) se bez sumnje ubraja u najelegantnije perene u leji tokom leta. U aprilu otvaraju cvetove niže sorte, a onda u maju i junu slede srednje i visoke sorte. Uprkos svojoj markantnoj pojavi, ova perena je veoma laka za negu ukoliko joj se nađe odgovarajuće mesto u bašti. Potrebni su joj dosta sunca, vodopropusna zemlja i neutralni do blagi krečnjački supstrat. Ovo su najbolji preduslovi za bogato cvetanje. Da ne bi posustala u cvetanju, peruniku treba deliti na svake od četiri do šest godina.

Period od kraja jula do početka oktobra idealan je za ovaj posao, tada je pravo vreme i za sadnju novih biljaka. Tako će ove rasađene biljlke imati dovoljno vremena da do zime obrazuju adekvatan koren. Pre sadnje zemlju dobro prekopajte i obogatite zrelim kompostom. Vodite računa o tome da rizom ne bude posađen preduboko u zemlju. Trebalo bi da nakon sadnje viri za trećinu iznad zemlje. Ovo pravilo važi za sadnju i u leje i u saksije.

Perunika koja se uzgaja u saksiji deli se na isti način kao ona što raste u leji. U vrtu razmak između sadnica mora da bude od 20 do 40 cm.

1. Za sadnju u saksije pogodne su niže i srednje sorte. Kada biljkama postane tesno, treba ih razdeliti i presaditi u svežu zemlju da ne bi počele da pate zbog nedovoljno hranljivih materija i postale lenje za cvetanje.

2. Busen biljke se po pravilu lako vadi iz saksije. Ukoliko imate poteškoća, isecite saksiju makazama.

3. Busen pažljivo prepolovite da biste lakše došli do biljke. Skinite zemlju s korena koliko je god moguće.

4. Rizome razdvojite i isecite na komade od 10 cm. Svaki od njih mora da ima lišće i dobar koren.

5. Skratite lišće na užim delovima kako bi mesta reza bila što manja. Eventualna trula mesta odsecite.

6. Preostalu zemlju pažljivo stresite s korena ili je skinite prstima.

7. Skratite listove na dužinu šake da biste smanjili odavanje vode. Makazama ukoso secite lišće.

8. Koren takođe malo skratite.

9. Pomešajte zemlju za cveće i pesak i vodite računa o tome da nova saksija ima dovoljno veliki otvor na dnu. Preporučljiv je i drenažni sloj od kamenja.

Izvor: Lisa / Moja lepa bašta

10. Posadite rizome tako da lišće viri iz zemlje. U saksiji razmak između biljaka može da bude manji nego u leji. Blago ih prekrijte zemljom i dobro sabijte.  

Izvor: Lisa / Moja lepa bašta