Mnoge sorte žalfije su vrlo dekorativne, ali često je sadimo i da bismo imali pri ruci ovu korisnu biljku - kako za zdravstvene tako i za kulinarske potrebe.

Ukoliko se odlučite da je sami razmnožavate, uštedećete novac umesto da mlade biljke kupujete po supermarketima i pijacama. Prilikom sađenja žalfije obavezno treba obratiti pažnju na iskorišćavanje najboljeg mogućeg prostora u bašti, a ukoliko komšija ima uspešnu žalfiju, savetujemo da preuzmete seme od njega.

PROČITAJTE JOŠ: Žalfija, salvija, kadulja: upoznajte najlepše sorte moćne lekovite biljke

Žalfiju je najbolje posaditi na proleće jer će, iako se njeni listovi koriste tokom cele godine, najbolja je letnja berba.  Vrhove izdanka žalfije treba poseći, a najbolje je da to učinite oštrim nožem ili makazama koje ste dezinfikovali alkoholom. Poskidajte sve listiće osim poslenja 2-3 lisna para na vrhu.

PROČITAJTE JOŠ: 6 vrsta žalfije za koje do sada možda niste znali

Tako ćete omogućiti da se kasnije koren mnogo brže i bolje razvija. Što se rasađivanja tiče, reznice zabodite u plitku posudu na dubinu od oko 2 cm, poprskajte vodom i zemlju održavajte vlažnom. Kada se rasad ožili, presadite ga.

Inače, za ovu biljku se smatra da doprinosi dugovečnosti posebno zato što je pre otkrića antibiotika korišćena za lečenje raznih bolesti. Takođe, kada je u pitanju italijanska kuhinja, žalfija je - pored ruzmarina - najrasprostranjeniji začin. 

PROČITAJTE JOŠ: Goveđi gulaš sa žalfijom i vinom

Izvor: Lisa / Moja lepa bašta