Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prava biljka za severne delove bašte: kozja brada (Aruncus dioicus) uspeva u senci

Krupna, robusna biljka, "kozja brada" ili suručica može biti vrlo lep ukras u bašti - dekorativna je i u vegetativnoj i u generativnoj fazi!

  Izvor: Foto: Profimedia, Wikipedia / Walter Siegmund, Missouribotanicalgarden

Suručica, kozja brada (Aruncus dioicus Fernald iz fam: Rosaceae) jeste višegodišnja biljka, visine 80–200 santimetara.

Rizom je drvenast, jak i veoma razgranat, od kojeg polazi mnogobrojno korenje. Stabljike su jednostavne, gole. Listovi su dugi do metar, dvostruko perasto deljeni, na dugim lisnim drškama.

PROČITAJTE JOŠ: Biljke za prohladne i mračne prostorije

Listići su široko jajasti ili duguljasti, sedeći ili na kratkim drščicama, pri osnovi klinasti i skoro srcasti, oštro dvostruko testerasto nazubljeni, goli ili po nervima i obodu dlakavo zašiljeni. Cvetovi su jednopolni, retko dvopolni, a biljke dvodome.

PROČITAJTE JOŠ: Grevilea voli hladnije stanište

Cvetovi su prečnika do pet milimetara, grupisani u široke metličaste cvasti, dužine do 50 santimetara. Muški cvetovi se sastoje od po pet čašičnih i kruničnih žućkastobelih listića i 20–30 prašnika. Kod ženskih cvetova, nalaze se, takođe, čašični i krunični listići bele boje i tučak od tri karpele (oplodnih listića).

Embedded Comments: File source: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Aruncus_dioicus_15105.JPG
Izvor:

Vreme cvetanja: od maja do avgusta. Ova biljka se javlja u manjim grupama ili pojedinačno u vlažnim šumama i zasenjenim mestima, nekad po ivicama šuma, najčešće u pojasu bukovih, a ponekad i u hrastovim šumama.

PROČITAJTE JOŠ: 5 lepih modela za letnjikovac u vrtu

Rasprostranjena je u srednjoj, južnoj i zapadnoj Evropi, južnim delovima Rusije, nekim delovima Azije i u Severnoj Americi. Kod nas je takođe rasprostranjena, posebno po bukovim šumama. Forma pilosa rasprostranjena je u Šumadiji (Gledićke planine), forma falcata na Prokletijama, dok je tipična forma prisutna na više naših planina.

Software:E5000v1.5 Created: 2002:06:29 13:06:38
Izvor:

Ova biljka ima niz dekorativnih karakteristika, zbog kojih može da bude veoma atraktivna za uvođenje u kulturu. To je krupna, robusna biljka. Poseduje interesantne i krupne listove i tanke nežne i dugačke cvasti. Ukrasna je i u vegetativnoj i u generativnoj fazi. Može lako da se gaji, a potrebno joj je plodno zemljište sa dovoljnom količinom vlage. Odgovara joj severna strana i uopšte senovito stanište.

Napomena: Na osnovu literaturnih podataka, suručica ima lekovita svojstva. Koristi se za snižavanje povišene temperature, kao sredstvo za poboljšavanje varenja hrane, kao i kod reumatskih oboljenja.

Izvor: Politika

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije