Mnoge biljke koje originalno potiču iz tropskih prašuma navikle su na “prenaseljena” staništa, a često uspevaju na samom tlu džungle gde je količina svetla izuzetno ograničena. Za sve njih je važno da im obezbedite vlažan vazduh pa bi bilo idealno da su na podlozi od šljunka koji ćete često vlažiti prskalicom.

Aspidistra – u Americi ima nadimak “biljka od kovanog gvožđa”, jer toleriše čak i promaju, slabo zalivanje i prašinu nakupljenu na listovima. Najpopularnije su Aspidistra alatior, patuljasta forma nazvana Aspidistra minor i “Milky Way” koja ima bele mrlje na tamnozelenom lišću.

Dracena – svojim tropskim “imidžom” može da ulepša i osveži svaki ambijent, a budući da nema velike prohteve često ukrašava poslovne prostorije. Premda se može širiti u skoro žbunastu formu, najčešće se oblikuje kao drvce pa zauzima vrlo malo mesta.

Bršljan – unosi svežinu šume u svaki dom, a postoje doslovno stotine varijeteta od kojih će vam se sigurno neki dopasti. Ako imate mesta za viseće korpe u nekoj prohladnoj i ne previše svetloj prostoriji, bršljan je prava biljka za to. Prijaće mu i fluorescentno osvetljenje.

Paprat – ima bogatu porodicu u kojoj će se naći i varijeteti za totalne početnike Asplenium nidus, ali i izazovi čak i za prave znalce (Adiantum ili Platycerium sp.) Osnovna nega je ista za sve – dovoljno je malo svetla, visoka vlažnost i malo izbalansirane prihrane.  Pripazite da saksija nikad ne leži u vodi u podmetaču jer to predstavlja dobru podlogu za razvoj opasnih gljivica.

Anturijum – uz divno lišće, obradovaće vas i dugotrajnim cvetovima. U svojim postojbinama, Južnoj i Centralnoj Americi, ova cvetnica više raste na drveću nego na tlu. Odgajanje u velikoj meri podseća na negu orhideja – korenje treba često vlažiti, ali isto tako omogućiti mu da se brzo osuši.