Najbolje je da osetljive cvetove jedete dok su sasvim sveži, jer brzo uvenu i gube aromu. U sirovom stanju, između ostalih, mogu da se jedu neven, divlji slez, cvet boreča, hemerokalisa, tikvica, mirisnih muškatli i dragoljuba. Nešto su kiseliji i bogati vitaminima cvetovi dalije. Lep ukus imaju i ljubičasti cvetovi vlašca. U supe i jela s povrcem dodaju se cvetovi timijana, različka, boreča i dragoljuba. Često se jestivi cvetovi svežih biljaka mešaju sa sirom ili kiselom pavlakom i tada se dobija osvežavajuća salata.
1. Kod timijana može da se upotrebi svaki deo kao začin. Dodaje se pikantnim jelima i koristi u mediteranskoj kuhinji.
2. Cvetove zove umočite u testo i ispržite na ulju. Čaj od cvetova zove pročišćava krv.
3. Divlji slez po ukusu podseća na zelenu salatu i jede se uz mnoge specijalitete. Pomaže u izbacivanju šlajma i zato je sastavni deo čajeva za iskašljavanje.
4. Cvetići lavande svojom jarkom bojom daju lep izgled jelima.
5. Različak je bogat gorkim materijama i pomaže da se hrana bolje svari.
6. Latice divlje ruže u jelima popravljaju raspoloženje. Oblozi od čaja pomažu kod ispucalih usana.
7. Kod boreča i cvetovi i listovi dodaju se salatama. Ranije su se cvetovi kandirali i jeli kao slatkiš.
8. Mirisne muškatle imaju različitu aromu zavisno od sorte.
9. Dragoljub sadrži ulja i blago je ljut. Kada se jedu sirovi, cvetovi i listovi pomažu kod prehlade.
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka