Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kreativno i lepo

Živopisno baštensko jezero

Autor Jasmina Glišić
Autor Jasmina Glišić

Čak i u sasvim malim dvorištima moguće je ispuniti veliku želju baštovana – da se u mirnoj površini vode ogledaju cvetovi i krošnje kao na pravom jezeru. Ako ugradite pumpu s filterom, voda u vašem bazenčiću će uvek biti sveža.

Izvor: Foto: Shutterstock

San o živopisnom baštenskom jezeru može da se realizuje i na malim površinama. Da biste sprečili zarastanje vodene površine, možete da primenite princip jezera za plivanje: Centralni deo jezera oslobođen je biljaka. Zona s biljkama (npr. betonskim pločama) jasno je odvojena od dubljeg dela jezera bez biljaka odmah ispod vodene površine.

Izvor: Foto: Shutterstock

Uputstvo: Folija za jezero postavlja se posle ugradnje pregradnog zida. Ispod folije se nalazi zaštitna tkanina, ako je zemljište kamenito, potrebno je da se nanese još i sloj peska debljine 10 cm. Da bi pojedinačne vrste biljaka imale optimalne uslove za rast, površine za sadnju podelite na različite dubinske zone.

U zoni plitke vode dubine 10-40 cm uspevaju, na primer, niski (1) lokvanji, (2) pontederija (Pontederia cordata) i vodena salata (Pistia). Močvarna zona se nalazi svega 10 cm ispod vodene površine i postepeno prelazi u vlažnu zonu. U ovom delu pored (3) kosanice (Butomus umbellatus) i (4) gorke deteline (Menyanthes trifoliata) rastu i močvarni spomenak (Myosotis palustris) i močvarni kopitac (Caltha palustris). (5) Patuljasta trska (Typha minima) svojim upečatljivim cvastima podseća na tipične obalske motive.

Da voda ne bi prodrla u zemlju, trebalo bi jasno folijom da odvojite jezero od okoline. Najjednostavnije je da oko jezera formirate žleb visine 15 cm, tako da se folija završava u rupi iste širine. Na kraju foliju prekrijte šljunkom.

Savet: Pumpa sa filterom u jezeru u sezoni omogućiće da voda uvek bude čista. 

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...