Stručnjaci smatraju da je preventiva izmrzavanju izbor odgovarajuće voćne vrste za rejon, na osnovu čega će se i davati podsticaji.

Blaga i topla zima mogla bi u narednom periodu da bude opasna za voće, jer može doći do izmrzavanja. Kako je za RTV rekao profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu Zoran Keserović, ovakva situacija se nije desila 30 godina:

PROČITAJTE JOŠ: VOĆARI, STARI VOĆNJAK MORA DA SE PAŽLJIVO NEGUJE: kako se para i čisti kora na voćkama (DEZINFEKCIJA I KALEMARSKI VOSAK)

"Imali smo toplo vreme u prvoj dekadi januara. Visoke temperature su se tada kretale između 16 i 18 stepeni. Sigurno je da su uticale na to da dođe do ubrzane faze organogeneze, odnosno bržeg obrazovanja cvetnih začetaka u generativnim pupoljcima. Čim su generativni pupoljci na višem stepenu razvoja, oni su daleko osetljiviji na pojavu niskih temperatura".

Preventiva - izbor odgovarajuće voćne vrste za rejon

Veliko je interesovanje voćara za zasade jabuke, trešanja, borovnice i lešnika. Stručnjaci preporučuju da se voćne vrste biraju prema rejonima. To će smanjiti uticaj mraza na voćke, ali će odrediti i da li će neko dobiti podsticaje od države ili ne.

PROČITAJTE JOŠ: KOJE VOĆE SE NAJVIŠE ISPLATI GAJITI U SRBIJI: borovnice, kupine, ribizle i maline (ULAGANJA, DOBIT I RIZICI)

"Za tri godine moramo tačno da odredimo koji su to agro-ekološki uslovi najbolji za pojedine voćne vrste, sorte, klonove i koje podloge treba koristiti. To će biti preporuka na osnovu koje će Ministarstvo davati podsticaje. I dalje će moći da se sade, na primer, breskve i kajsije u ravnici, ali podsticaji će biti mali ili ih neće ni biti", kaže Keserović.

Tekst: Aleksandra Kekić

Izvor: Agroklub