Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kreativno i lepo

Simbol sreće za mladence: evo kako je nastalo patuljasto drveće BONSAI

Autor Jasmina Glišić
Autor Jasmina Glišić

Kako je nastala umetnost uzgajanja i oblikovanja minijaturnog drveća koje se vekovima u Kini daruje mladencima kao simbol sreće, a u Japanu smatra pravim porodičnim blagom i prenosi s kolena na koleno...

Izvor: Foto: Wikipedia, Profimedia

Pre nego što je bonsai postao umetnička forma uzgajanja minijaturnog drveća u Japanu, imućni stanovnici Kine su usavršili veštinu poznatiju kao penzai i penjing. Termin bonsai potiče od japanskih reči bon, što znači „plitka posuda“, i sai, što znači „drvo“, piše National Geographic.

Najstariji pisani dokument o patuljastom drvetu potiče iz doba dinastije Tang, a pronađen je u grobnici princa Džanghuaija. Kasnije, penjing dobija svoj umetnički oblik tokom dinastije Song (960-1279). Prvi primerci imali su debla izrezbarena tako da liče na zmajeve i druge svete životinje Kine, i zvali su se pun-sai.

PROČITAJTE JOŠ: Prva dama bonsaija: Keri Šaner je majstor odgajanja minijaturnih biljaka

Izvor: Foto: Wikipedia, Profimedia

Glavni „krivci“ za širenje ove umetnosti bili su budistički monasi i delegacije poslate iz Japana u Kinu, koje su biljku donosile kao suvenir. Za njih, bonsai je predstavljao božanski predmeti vrhovno uspostavljanje ravnoteže između čoveka i prirode. Ovaj vid umetnosti svoj vrhunac doživljava u zen budizmu u Japanu, gde je fokus bio na uzgoju jednog stabla umesto celog pejzaža. Zen majstor Kokan Širen je najzaslužniji za širenje zen budizma i definisanja bonsaija kao umetničke forme.

PROČITAJTE JOŠ: 4 pravila za negu sobnih bonsaija

Izvor: Foto: Wikipedia, Profimedia

Pored toga što ovo drvo, nasuprot uvreženom mišljenju, ne potiče iz Japana, još jedna od zabluda je da je njegov patuljasti rast genetski modifikovan. Verovali ili ne, u bonsai drveće spadaju vrste sasvim običnog drveća i žbunja. Uglavnom pripadaju porodici bora, javora i azaleje, za koje se koriste specijalne tehnike orezivanja, počevši od samog korena, kako bi usmerili rast i razvoj ove biljke.

Kada je Japan usvojio ovu umetnost iz Kine, ljubav prema bonsai drvetu proširila se u svim klasama japanskog društva. Ubrzo se popularizuje i zajedno sa čajnom ceremonijom,ikebanom i origamijem postaje deo japanske kulture. Do kraja 18. veka, u Kjotu se jednom godišnje održavala izložba "tradicionalnog patuljastog drveća u saksiji."

PROČITAJTE JOŠ: Mini park uz bonsai

Izvor: Foto: Wikipedia, Profimedia

Nakon više od dva veka izolacije, bonsai se proširio na Zapad. Krajem 19. veka, ovaj vid umetnosti osvojio je izložbe u Parizu i Londonu, gde je postao priznat kao hortikulturna umetnost.

SVE SLIKE POGLEDAJTE U FOTO-GALERIJI!

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...