Dekoracija i upotreba bundeve: sorte različitih oblika, boja i šara blistaju uz drugo povrće. Među dekorativne sorte spada “turski turban” ili druge ukrasne plavo-zelene bundeve, prugaste ili svetlucave narandžaste boje. Posebne, male šarene ukrasne bundeve svojim najčešće gorkim plodom i tvrdom korom su pravi ukras, kao iz bajke.

PROČITAJTE JOŠ: Zimska dekoracija za vašu baštu

Ako držite bundevu na hladnom jesenjem vazduhu to je isto kao da je držite u sobi. Zahvaljujući debeloj kori bundevi ne smeta topao vazduh u sobi, niti on škodi njenoj svežini. Umesto da atraktivne sorte bundeve držite u podrumu, najbolje je da napravite na terasi ili na ulazu u kuću malo skladište – i tu aranžirate ukrasne komade kao jesenju dekoraciju.

PROČITAJTE JOŠ: Idealan poklon ili osveženje za vašu dnevnu sobu: napravite slatki jesenji jastučić "bundeva"

Neoštećeni plodovi ostaju nedeljama sveži, sve dok ne odlučite da ih koristite za spremanje ukusnih specijaliteta. Posebno je važno zaštititi bundeve od vlage i mraza.

Izdubljene bundeve možete da držite na suvom i hladnom vremenu samo 1–2 sedmice. Pri izdubljivanju plodova je važno, da se unutrašnjost temeljno izvadi i očisti kašikom tako da zid bundeve ima debljinu od 2–3 cm. Na kori se mogu izrezati lica nestašnih i nasmejanih duhova, a unutar bundeve staviti sveće i lampe, tako da ceo prostor u kome se ona nalazi odiše tajanstvenošću.

PROČITAJTE JOŠ: Kulinarski izazov: kolač od bundeve

Za izlaženje dima iz bundeve služi rupa na poklopcu ploda. Ako se izreže šara na bundevi, a da se pri tom ona ne izdubi, onda ovakvo umetničko delo ima duži rok trajanja.

Izvor: Lisa / Moja lepa bašta