Mustra šahovske table garantovano će biti pravi ukras vrta! Ako ste mislili da je ovaj neobičan dizajn travnjaka rezervisan samo za kraljevske vrtove - prevarili ste se. Sve što vam je neophodno jeste malo vremena, kosilica i lepljiva traka ili žica, uz pomoć kojih ćete obeležiti kvadrate na travnjaku.

Šahovska tabla, inače, ima 64 polja, osam redova po osam kvadrata, ali vaša šahovska tabla od trave može biti bilo kojih dimenzija (koje tvore oblik kvadrata) koje su odgovarajuće za vašu baštu. 

Sigurni smo da vam se naročito dopala prva slika u ovom tekstu - ovaj travnjak u obliku "šahovske table" krasi vilu Filipa Sesona u Kentu, a izgled bašte je dizajnirao upravo vlasnik. Osim ovog travnjaka, u dvorištu se nalazi šetalište prepuno magnolija, bašta ljiljana, ali i mnoštvo terasa i ukrasnih žbunova. Inspiraciju za vašu zelenu šahovsku tablu možete potražiti upravu u ovom vrtu, te u naizmeničnim kvadratima možete zasaditi cveće.

Naš prelog bi bile ledene begonije. Ova žbunasta biljka pouzdano raste tokom cele godine. Jako je otporna, tako da nećete morati previše da brinete oko njene nege.

VIŠE: Slavni vrt sa kraljevskim salonima: francuski Versaj za baštovanske sladokusce

Kao kontrast u drugoj boji mogu da posluže šljunak ili velike kamene ili drvene ploče. Ako rešite da koristite šljunak, kvadrate treba da uokvirite metalnim šinama, koje ce biti dovoljno visoke da zadrže kamenčiće na mestu, a da pri tom ne ometaju kosilicu i ne remete košenje. Delove po kojima se često hoda trebalo bi da podsejavate. 

VIŠE: Ledene begonije krasi velika otpornost

Ako niste dovoljno spretni u šišanju travnjaka ili nemate vremena za ovaj projekat, možete se poslužiti drugom alternativom. Umesto da šišate travnjak, postavite na njega kamene kocke. Na ovaj način imaćete svoju verziju dvorišne šahovske trave. Ovaj predlog pogodan je i za površine prekrivene veštačkim travnjakom.

VIŠE: 12 savršenih predloga za uređenje malih i srednjih bašti (VIDEO)

Motiv šah-table u vrtu je toliko atraktivan da ćete ga pronaći čak i u zen vrtovima. Na slici gore, vidite zanimljivo ostvarenje pejzažnog vajara Šigemorija Mireija. On je za jedan hram u Kjotu dizajnirao tablu od kvadratnog kamenja i mahovine. Za vašu baštu, možete da iskoristite i jednostavnije, crvenkaste ploče od granita ili bojenog betona.

Ukoliko želite da izbliza pogledate fotografije, posetite galeriju slika.

Izvor: Moja lepa bašta

LepaiSrecna Ukoliko želite da nešto promenite u svom dvorištu, to možete učiniti lako i bez dodatnih ulaganja - podšišajte travnjak po ugledu na šahovsku tablu i osvežite svoj eksterijer na neobičan način!