Tehnički gledano, ne postoji stvar kao što je cvet suncokreta. Braon osnova zapravo je prepuna pojedinačnih cvetova, a žute latice su zaštitno lišće koje ih štiti dok rastu. Suncokreti prate sunce od istoka ka zapadu, a jednom kada procvetaju, ostaju stalno okrenuti ka istoku.

Iako se najviše koristi u ishrani, suncokret je biljka izuzetno lepog izgleda zbog čega se gaji i kao dekorativna biljka, a vremenom je razvijeno mnogo vrsta u zavisnosti od potreba uzgajivača. Suncokreti su simbol leta, a privlače leptire, pčele i ptice.

To su jednogodišnje biljke koje po obliku podsećaju na bele rade. Cvet u prečniku obično ima 5 do 10 santimetara i svetlo je žute boje. Sama biljka je visoka i uspravna i ima razvijeno korenje. Lišće se krupno i prekriveno dlačicama, a sama biljka može da raste i do preko 2 metra u visinu.

Danas postoje vrste koje su namenjene uzgajanju na malom prostoru i zato ih možete držati i na terasi. Većina suncokreta je izuzetno laka za uzgajanje dokle god zemlja nije previše natopljena vodom.

Suncokreti su uglavnom otporni na preveliku toplotu i sušu, a najbolje rastu na lokacijama sa dosta sunčevih zraka zbog čega im najviše odgovaraju duga topla leta. Bolje napreduju u zemlji koja je blago kisela.

Ako ih sejete oko kuće, pronađite im mesto zaštićeno od jakih vetrova, na primer uz ogradu ili uz neki zid. Najbolje je sačekati da prođe ranoprolećni mraz. Stavite seme ne više od 2.5 santimetara u dubinu sa razmakom 10 do 15 cm, najbolje u aprilu ili maju. Obezbedite im dovoljno prostora, naročito za niže vrste koje se dosta razgranaju. Neka razmak između redova bude oko 70 cm. Nema potrebe za čestim korišćenjem đubriva. Visokim vrstama je potrebna potpora, a najbolje je da koristite štapove bambusa.

Danas postoji mnogo različitih vrsta suncokreta, u zavisnosti od toga u koje svrhe se uzgaja. Za male bašte, najbolja je vrsta “Meda” (teddybear), jer ima mnogo cvetova prečnika 15cm u različitim nijansama žute, bronzane i boje mahagonija, dok se veće vrste koriste u proizvodnji ulja, margarina, kozmetike kao i za ishranu ljudi i životinja.

U. K.