Paprika u crvenoj, žutoj ili narandžastoj boji izuzetno je ukusna kada se jede sirova, a izgleda veoma dekorativno. Zelene sorte paprika ipak slove za donekle gorče u odnosu na sorte drugih boja. I čili, manje poznat na našim prostorima, takođe možete da nađete u šarenim kombinacijama. Relativno nove jesu specijalne sorte blagog ukusa koje se mogu jesti odmah čim se uberu sa grančice. Inače, kao što je svima poznato, čili je vrlo ljut, pa samim tim i nije namenjen konzumiranju u sirovom stanju. Pored toga paprika je izuzetno bogata vitaminom C i neizostavni je sastojak zdrave ishrane. 

Dekorativno izgledaju šarene feferone „Super Chili”: više od 300 paprika smenjuje se u bojama od zelene do crvene. Atraktivno ali ne i za jelo, jer su ekstremno ljute!

Paprikama odgovaraju izuzetno sunčano stanište i bogato, hranljivo zemljište i dobra drenaža. Vodite računa o tome da zemlja uvek bude vlažna, ali i da redovno otiče. Ako se dogodi da biljka klone, dodajte joj tečno djubrivo opšte namene.